Cada vegada són més les veus que reclamen que s’actualitzin els protocols de covid a l’entorn educatiu perquè es puguin treure les mascaretes de les escoles i el debat augmenta. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar que l’escola seria el primer lloc on es retirarien. Però qui en té la competència? La decisió depèn del Govern espanyol i no de la Generalitat. Per tant, perquè la mesura s’apliqui a Catalunya cal que primer sigui l’executiu central qui ho aprovi.

Decisió consensuada

El govern català ha traslladat el tema al Comitè Científic Assessor perquè analitzi i es pronunciï sobre aquesta qüestió durant els propers dies. En l’àmbit estatal, la Ponència de Salut Pública -en què estan representades les comunitats autònomes- també ho està estudiant i en farà un informe. Els resultats s’analitzaran al Comitè de Salut Pública i al Consell Interterritorial. L’objectiu és que la decisió sigui conjunta entre entre el Govern i les comunitats autònomes.

En aquest sentit, el conseller de Salut ha reconegut que el debat sobre la idoneïtat de la mascareta a l’escola pot ser intens, però confia que “el solucionarem relativament aviat”.

Tot i que la competència és del govern central, les comunitats poden mantenir una norma més restrictiva.

Què diu la normativa actual?

El marc legal actual és el que va fixar la llei de mesures urgents i de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària aprovada pel govern de Pedro Sánchez el març passat.

Aquesta normativa estatal fixa que a l’exterior la mascareta és obligatòria si no es pot mantenir la distància de seguretat de metre i mig, per a les persones a partir dels sis anys. A l’interior la llei en fixa l’ús obligatori en qualsevol espai tancat d’ús públic.

Ara, a les escoles, els infants se la poden treure al pati, sempre que no es barregin amb altres grups bombolla i que puguin mantenir la distància.

Picabaralla a Madrid

A Madrid el debat ha esdevingut polèmica després de la picabaralla entre el govern de la comunitat i l’executiu central. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va anunciar que la mascareta a les escoles madrilenyes deixarà de ser obligatòria als patis a partir de dilluns. I la ministra de Sanitat, Carolina Darias, li ha respost que la llei no ho permet i l’ha instada a treballar amb les altres comunitats per arribar a una decisió consensuada.