L’Audiència Nacional ha condemnat a penes de 53, 46 i 8 anys de presó els tres acusats de pertànyer a la cèl·lula gihadista que va participar als atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils l’agost del 2017, en què van morir 16 persones. Per al tribunal queda provat que dos d’ells, Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir, van participar de manera indirecta dels atemptats tot i que no van ser-hi en cap dels escenaris presencialment.

Al tercer acusat, Said Ben Iazza, l’Audiència l’ha condemnat per col·laborar amb la cèl·lula, haver-los cedit el cotxe per a les seves operacions i haver-los facilitat documentació.

La pena més alta és de 53 anys i sis mesos de presó per a Mohamed Houli Chemlal. Per a Driss Oukabir, imposen 46 anys de reclusió per delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit i fabricació de substància o aparells explosius i estralls en temptativa de caràcter terrorista, amb 29 delictes de lesions per imprudència greu per l’explosió d’Alcanar. Són més anys de pena dels que demanava la fiscalia.

Per al tercer dels acusats, Said Ben Iazza, l’Audiència ha sentenciat una condemna de vuit anys de presó pel delicte de col·laboració amb una organització terrorista i l’inhabilita també de manera absoluta. A més, té prohibit acostar-se a Alcanar durant cinc anys un cop compleixi la pena de presó, mentre que els altres dos condemnats aquesta ordre d’allunyament s’eleva a deu anys.

Sense condemna pels 16 morts dels atemptats

Una de les parts més complicades de demostrar, i que finalment no s’ha aconseguit tot i els intents de les acusacions, era la culpabilitat dels acusats principals per les 16 morts durant els atemptats de la Rambla i Cambrils. El tribunal conclou que els autors materials dels fets, abatuts poc després dels atacs, van actuar pel seu compte propi.

La majoria de les víctimes han acordat trobar-se en una reunió el proper diumenge per decidir les següents passes a seguir, tenint en compte que la sentència es pot recórrer.