(ACN / Redacció) L’advocat de familiars d’algunes de les víctimes dels atemptats del 17-A, Jaume Alonso Cuevillas, ha qualificat la sentència del 17-A com la “constatació de la decepció” que ja es temien i ha anunciat que recorreran contra la decisió de l’Audiència Nacional. “Per coherència processal estem obligats a acabar la causa iniciada”, ha explicat.

En declaracions a l’ACN, Cuevillas ha anat més enllà i no ha descartat fer arribar el cas al tribunal europeu d’Estrasburg si les instàncies espanyoles “continuen dient que no”. També ha explicat que, en paral·lel, estudia la possibilitat que “justícies d’altres països” investiguin els punts foscos que considera que queden oberts en els atemptats.

Tres punts de discrepància

Cuevillas ha destacat tres parts en les quals discrepa amb el contingut de la sentència. La primera és si els tres condemnats podien respondre o no de les morts de Barcelona i Cambrils. L’advocat sosté que hi ha jurisprudència que indica que sí. Però a la sentència s’ha considerat que no i, per aquest motiu, no se’ls ha imputat els 16 delictes d’assassinat ni els 150 de temptativa.

Un altre debat és el de la responsabilitat de l’Estat. La sentència conclou que no n’hi ha hagut, però Cuevillas considera que hi és “per doble motiu”: perquè Espanya no havia adaptat la directriu europea que obliga a regular la compra de precursors d’explosius i perquè són “evidents” els vincles d’Es Satty i els serveis espanyols d’intel·ligència.

Incògnites sobre la mort d’Es Satty

El tercer dels punts és la mort de l’imam de Ripoll i suposat cervell de la cèl·lula terrorista, Abdelbaki es Satty. La sentència de l’Audiència Nacional no hi ha entrat, perquè considera que no era objecte de judici, tot i que dona per fet que és mort. Cuevillas ha lamentat que no s’hagin tingut en compte els elements que va aportar al judici i que, diu, posen en dubte aquesta afirmació.