L’any 2019, el districte d’Horta-Guinardó va tirar endavant un pla de protecció del nucli antic del barri d’Horta. La iniciativa, que es va fer per conservar i revitalitzar la zona, va ser rebuda amb reticències per entitats històriques com el Foment Hortenc i els Lluïsos d’Horta. El principal motiu era que els limitava l’opció de fer obres per millorar les instal·lacions. Ara, l’Ajuntament vol compensar la situació i assegurar un millor finançament per a les associacions signant un conveni en què se’ls ajudarà en l’aspecte econòmic i també en altres àmbits com la cessió d’espais o l’organització d’activitats.

Aconseguir un finançament més estable

El districte d’Horta-Guinardó, el Foment Hortenc i els Lluïsos d’Horta han signat un protocol d’intencions que suposa el primer pas per a un futur conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i aquestes dues entitats històriques.

Són unes entitats referents del barri d’Horta que volem que continuïn i necessitem que continuïn fent la tasca que fan i per això hem iniciat un conveni amb la voluntat que puguin tenir un finançament més estable”
Rosa Alarcón, regidora d’Horta-Guinardó

L’objectiu és crear un marc de treball estable que s’ha de traduir en una programació d’activitats, però també concretar ajuts en l’àmbit econòmic i logístic.

Ajudes financeres a activitats concretes, l’organització d’activitats, el proveïment de recursos ja sigui des del punt de vista organitzatiu com de provisió d’espais”
Josep Lluís Santamarta, Foment Hortenc

Un dels aspectes principals que haurà d’abordar l’acord són les ajudes en assumptes com, per exemple, la remodelació de la seu del Foment Hortenc. La requalificació urbanística com a equipament de l’any 2019 va suposar una pèrdua de valor econòmic que, consideren, els condiciona el futur a l’hora de fer inversions importants.

Els Lluïsos d’Horta ja havien condicionat el local, però també els va afectar el pla i esperen que la negociació actual serveixi per treure’n profit.

Pensem a treballar amb el conveni i amb l’Ajuntament des de ser considerats un equipament i veure quines possibilitats tenim com a equipament que abans no teníem. Creiem que ens dona vida i oportunitats”
Miquel Àngel Aguilar, Lluïsos d’Horta

Totes les parts seguiran treballant durant el mes de juny per concretar els aspectes més tècnics de l’acord i s’instaurarà una comissió de seguiment amb l’objectiu que es comencin a veure els primers resultats abans que acabi l’any.