El tinent de la Guàrdia Civil responsable de la comitiva judicial del 20 de setembre del 2017 al Departament d’Economia ha dit que Jordi Sànchez, de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), portava la batuta de la seguretat. De fet, en la seva declaració com a testimoni en el judici del procés, ha dit que portava”la veu cantant” i, fins i tot, anava per davant dels Mossos d’Esquadra. En aquesta línia, ha assegurat que la intendent Teresa Laplanaacusada de sedició a l’Audiència Nacional amb el major Trapero i l’excúpula d’Interior-, “acatava les decisions del senyor Sànchez”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Ha afegit que Sànchez no va col·laborar en facilitar la sortida de la comitiva judicial perquè va negar-se a separar quatre metres la concentració de les portes perquè els Mossos poguessin fer una zona de seguretat i un perímetre als cotxes de la Guàrdia Civil. “Tot i que tenia una actitud col·laboradora, mai no va arribar a cedir. Ni tan sols a intentar-ho”, ha dit el tinent, que ha afegit que la policia catalana sabia des de primera hora del matí que hi havia armes a dins dels vehicles perquè, ha dit, ell ho va dir a Laplana.

Tant aquest tinent com el responsable de la seguretat de la policia judicial, que ha declarat a la tarda, han situat Sànchez al centre de les decisions en un altre aspecte clau, el passadís fet pels voluntaris. Segons han explicat, la Guàrdia Civil va demanar que fos més ample per poder-hi passar amb els detinguts en vehicles, un eixamplament a què diuen que Sànchez es va negar. Tot i això, l’encarregat de seguretat ha matisat la qüestió. Preguntat per la defensa del mateix Sànchez, ha dit que l’expresident de l’ANC no va dir que no volgués sinó que “la massa no li ho permetria”.

Els agents també han relatat diverses trobades que van fer a la seu d’Economia els comandaments de la Guàrdia Civil, dels Mossos d’Esquadra i tant Jordi Sànchez com Jordi Cuixart per estudiar la sortida de la comitiva. Sobre Sànchez, el responsable del dispositiu de seguretat ha dit que hi va mantenir una relació “de camaraderia” i que l’expresident de l’ANC no va ser hostil amb ell en cap moment.

“Us mataran”

El qui va ser responsable del dispositiu ha explicat que dues mossos d’esquadra que estaven al vestíbul els van advertir dels riscos si sortien amb les caixes amb tota la documentació intervinguda en l’escorcoll i els van dir: “Us mataran”. Una situació que també ha relatat l’altre testimoni. En aquest cas, l’agent ha dit que sortir pel passadís, fins i tot posant-hi agents de la brigada mòbil dels Mossos “seria quasi suïcida”.

Els policies han justificat d’aquesta manera que hi havia un risc “objectiu” tot i que, en ser preguntats per les defenses, han reconegut que no van patir cap agressió. El responsable de seguretat ha descrit insults, amenaces i llançaments d’objectes, una situació que l’advocat Jordi Pina li ha recriminat que no hagués denunciat abans, ni a l’atestat ni a l’Audiència Nacional, on va declarar en la fase d’instrucció.

L’altre tinent ha qualificat la situació al departament d’Economia de “bogeria”. Ha explicat que van rebre crits de “fora les forces d’ocupació” que els van “impactar”; van veure gent pujada sobre els seus vehicles i ha relat un intent d’assalt quan van haver d’aguantar les portes perquè no entrés “la multitud”. Per si la situació es tornava insostenible, el responsable de seguretat de la comitiva ha relatat que va pensar un pla d’evacuació en cas d’emergència. Diu que va preveure sortir pel terrat o fins i tot amb l’ajut d’un helicòpter.

Al matí, el president del tribunal ha intervingut diverses vegades al llarg de l’interrogatori al responsable de l’operatiu. N’hi ha hagut una de destacada quan, responent a l’advocada de Jordi Cuixart, Marina Roig, s’ha mostrat dubitatiu a diverses preguntes. Marchena li ha dit: “Senyor agent intenti respondre amb la mateixa seguretat que ha contestat les acusacions i el ministeri fiscal. L’expressió recurrent de ‘no ho recordo’, ‘no ho recordo’ ens situa amb la obligació de recordar-li que està sota jurament”, ha dit Marchena.

Armes als vehicles policials

L’agent encarregat de la seguretat també ha estat interrogat sobre les armes que es van deixar a l’interior dels vehicles policials, aparcats a la porta. Segons ha explicat, portaven armes llargues “perquè estàvem a nivell quatre d’alerta terrorista”, i també “armes de control de masses”. Ha afirmat que estaven al maleter i que no hauria estat adequat fer l’escorcoll amb aquest tipus d’armament. El tinent també ha dit que no hi ha cap protocol per al transport d’aquestes armes i que cada agent les pot posar a la zona del cotxe que li sigui més còmoda.

A més dels danys materials, el tinent ha denunciat que es va sostreure material policial dels cotxes. Ha enumerat uniformes, boines, cascs i defenses, a més de munició. De tot plegat, ha dit, només se’n van recuperar dues motxilles personals de dos membres de la comitiva.

Preguntat sobre per què no es va demanar a les primeres persones que van pujar als vehicles que en baixessin, el tinent ha dit que “era impossible”. Tot i això, ha reconegut que Sànchez li va dir que “intentaria” fer baixar les persones que hi havia al damunt i que al cap d’una estona ja no hi eren.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]