3.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat aquest dissabte contra el feixisme, en una marxa convocada per la plataforma Unitat contra el Feixisme i el Racisme, i amb el suport d’unes 200 entitats. La protesta ha començat poc després de les 17.00 hores als Jardinets de Gràcia, a l’extrem nord del passeig de Gràcia, i ha discorregut per aquest carrer fins a la Gran Via, on s’han fet els parlaments i les actuacions musicals.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”Manifestació contra el feixisme a Barcelona: per què es convoca?” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

La protesta s’ha emmarcat en el Dia Internacional contra el Racisme —que va ser 21 de març— pel qual s’han convocat múltiples manifestacions arreu del món. En el cas de Barcelona, s’ha volgut centrar en Vox, perquè, segons l’entitat impulsora, “a l’Estat espanyol l’extrema dreta ara mateix té nom i cognoms”.

Manifestació contra el feixisme

Entre les prop de 200 entitats signatàries del manifest hi figuren ERC, la CUP, BComú, CCOO de Catalunya, CGT de Catalunya, Òmnium Cultural, l’ANC, ICV i EUiA, així com un centenar de persones a títol individual.

Unitat de les entitats a favor dels drets humans

Les entitats que s’han sumat a la manifestació de Barcelona han fet pinya per defensar els drets humans i criticar un feixisme i una extrema dreta que, diuen, cada cop va a més, tant a l’estat espanyol com a altres països del món.

Iolanda Maurici, membre de la Unitat contra el Feixisme i el Racisme, assegura que la ciutadania ha de fer front a partits com Vox, però també i sobretot responsabilitza a la resta de formacions polítiques.

“Exigim que no parlin amb aquest partit perquè té un discurs molt perillós. Veiem arreu del país actes d’agressió de tota mena a la comunitat LGTBI i accions islamòfobes”.

Per això, l’entitat organitzadora demana que es faci un “cordó sanitari general” per evitar qualsevol pacte o acord amb Vox després de les eleccions. Els manifestants han fet cartells i càntics contra líders mundials com l’italià Matteo Salvini, el nord-americà Donald Trump, la francesa Marine Le Pen o el brasiler Jair Bolsonaro.

L’Observatori contra l’Homofòbia també ha estat present a la marxa. El seu president, Eugeni Rodríguez, titlla Vox de ser “l’artefacte que històricament ha anat contra els drets i les llibertats fonamentals” de les persones LGTBI i de les dones. De fet, diu que el partit d’extrema dreta és “una de les grans amenaces actuals” del país.

Els migrants critiquen les polítiques de la UE

Una altra de les entitats que s’han sumat a la signatura del manifest és Emergencia Frontera Sud, que treballa per garantir els drets de les persones migrants i refugiades arribades des del nord d’Àfrica. Nebon Babou n’és el portaveu.

“És una pena que en ple segle XXI hàgim de sortir al carrer per denunciar el racisme, que sembla que està de moda”.

Més enllà de les crítiques als partits d’ultradreta d’Europa, el col·lectiu creu que la Unió Europea és gran responsable del racisme actual per unes polítiques migratòries que “deixen molt que desitjar”.

El conseller el Homrani: “La solució sempre és la convivència”

El conseller de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, ha reivindicat que la solució “sempre és la convivència i la interacció” i que passa per valorar “la diversitat”. Minuts abans que comencés la manifestació, el conseller ha dit que la societat no vol deixar “cap espai als elements racistes i xenòfobs”  i que la discriminació “no ajuda a crear cohesió social”.

Manifestació contra el feixisme

Pisarello: “Vox condiciona l’agenda política i això ens preocupa”

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha deixat clar que Barcelona és una ciutat “contrària al feixisme, al racisme i a l’extrema dreta”, i que l’Ajuntament ha estat contundent contra la discriminació.  Posa d’exemple el tancament de la llibreria Europa per incitar a l’odi. Pisarello assegura que la irrupció de Vox està condicionant l’agenda política, fet pel qual ha mostrat preocupació. “No hi ha democràcia sense el rebuig a l’extrema dreta”, ha dit.

Sobre la ultradreta i el seu augment a l’espai polític espanyol, el primer tinent d’alcalde ha tingut crítiques cap a dos candidats a les eleccions municipals. Per una banda, acusa el socialista Jaume Collboni de “banalitzar” la ultradreta per comparar Vox, una força “homòfoba i franquista”, amb la CUP en una entrevista al Tot Barcelona.


Pisarello també ha tingut paraules per a Manuel Valls, a qui diu que assumeix el discurs del partit de Santiago Abascal.

JxCAT, PSC, i la CUP, també a la protesta

La marxa ha comptat amb la participació de membres de JxCat, ERC, PSC, comuns i la CUP. Tot han coincidit en denunciar el racisme i el feixisme i en mostrar el seu rebuig per l’augment de la presència de la ultradreta a les institucions i als carrers.

El diputat de JxCat al Parlament Francesc de Dalmsases ha demanat “no blanquejar l’altra ultradreta focalitzant només en la ultradreta de Vox”. Natàlia Sánchez (CUP) assegura que les eleccions municipals serviran per construir “dics de contenció” contra “el feixisme que puja” i avisa al líder de Vox, Santiago Abascal: “Els antifeixistes serem el seu pitjor malson“. Per la seva banda, la número 2 del PSC a les eleccions municipals, Laia Bonet, assegura que Barcelona ha d’estar lliure de qualsevol discurs masclista, racista homòfob i creu que la millor manera de frenar Vox és no pactar amb ells després de les eleccions generals i municipals.