Oriol Pujol

L’exdiputat de CiU al Parlament Oriol Pujol va ser condemnat a dos anys i mig de presó pel cas ITV i estava al Centre Penitenciari Brians 2 des del 17 de gener. La decisió d’atorgar-li el tercer grau ha arribat des de la Secretaria de Mesures Penals de la Generalitat després d’acceptar la proposta de la Junta de Tractament de la presó de Brians 2. Segons fonts de la conselleria de Justícia de la Generalitat, el tercer grau serà efectiu a partir de dijous vinent.

Què suposa el tercer grau?

Pujol, condemnat per delictes de tràfic d’influències, delicte continuat de suborn i falsedat en document mercantil, serà traslladat durant les properes setmanes a un centre de règim obert, segurament al de Brians 1 o els que es troben a Barcelona, el de la Trinitat o el de Wad-Ras. El tercer grau obliga l’intern a dormir entre setmana al centre obert i durant el dia se li permet sortir per anar a treballar, i els caps de setmana els pot passar a casa.

El paper de la fiscalia

Cal recordar que la fiscalia va apostar perquè Oriol Pujol entrés a la presó per complir els dos anys i mig de presó sense que se li substituís la pena per treballs en benefici de la comunitat. Si la fiscalia presentés un recurs a la decisió de la Junta de Tractament de Brians 2, aquest hauria de ser supervisat per un jutge de vigilància penitenciària. En el cas que el tercer grau d’Oriol Pujol fos finalment revocat per aquest jutge els efectes suspensius serien immediats malgrat que Pujol recorregués a l’Audiència de Barcelona.