Aquest dilluns està previst l’inici del judici a l’exprofessor d’educació física de l’Escola Maristes Sants-les Corts Joaquín Benítezacusat d’abusos sexuals a quatre alumnes menors d’edat entre els anys 2006 i 2010. Benítez, que ha reconegut els casos, s’enfronta a peticions de 22 a 36 anys de presó. Contra ell es van presentar 13 denúncies més, tot i que es van arxivar perquè els delictes havien prescrit.

Les acusacions i la defensa de Benítez negocien un pacte

Un dia abans de començar el judici s’ha conegut que les acusacions i la defensa estan negociant, de manera que es podria anul·lar en cas que les parts arribessin a un acord. Segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio Manuel Barbero, el pare que va destapar el cas dels Maristes a finals del 2015, és molt complicat que finalment s’arribi a un acord. Barbero ha afirmat que creu que hi ha una part que no voldrà arribar a un pacte.

Segons Barbero, el pacte comportaria una rebaixa dels anys de condemna a canvi que Benítez declari en seu judicial i expliqui els fets. Pel pare d’una de les víctimes, això ja seria un èxit, perquè evitaria que el seu fill hagués de declarar davant del tribunal. “Arribar a un pacte no significa llençar-ho tot per la finestra, significa que el meu fill no hagi de testificar”, ha explicat Barbero, que ha detallat que el seu fill encara arrossega seqüeles pels abusos que va patir. Actualment té 24 anys però “té por de sortir sol al carrer, no té prou seguretat per treballar, té un trastorn del son i té alguna addicció”.

Si finalment el judici es manté, durarà tres dies, i la sala ha acordat que els testimonis de les quatre víctimes sigui a porta tancada. A més, aquest dilluns hi ha convocada una concentració de suport a les víctimes davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El cas Maristes, el primer gran escàndol d’abusos sexuals

Manuel Barbero va ser el pare que va destapar el cas Maristes, que es va convertir en el primer gran escàndol d’abusos sexuals a menors en entorns religiosos a Catalunya. Aquest cas, a més, ha acabat originant una onada de denúncies similars a altres escoles, esglésies i monestirs.

La primera denúncia contra Benítez la va interposar Manuel Barbero a finals del 2015, quan el seu fill va aconseguir explicar-los que el professor d’Educació Física l’havia agredit sexualment durant dos anys, dels 13 als 15 anys. Barbero va decidir penjar cartells per tot el barri demanant col·laboració a altres possibles afectats, i va arribar a rebre fins a 100 correus de persones que li explicaven històries d’abusos sexuals similars. Per tot plegat, es van acabar presentant 43 denúncies per part d’exalumnes dels Col·legis Maristes de Sants-les Corts, la Immaculada i Badalona, en què s’implicaven fins a 12 professors més. Finalment, però, només serà Benítez qui anirà a judici, perquè les denúncies contra la resta de docents es van arxivar per la prescripció dels delictes.

Oferia massatges als nois dels quals acabava abusant

Els quatre casos que arribaran a judici aquest dilluns tenen una pauta similar. En tots, Joaquín Benítez, el professor d’educació física, els oferia un massatge el seu despatx  per tractar alguna lesió, i el docent aprofitava aquesta circumstància per abusar sexualment d’ells. Dues de les víctimes han patit importants trastorns socials i psicològics i encara en tenen seqüeles com insomni, ansietat i dificultats de relació.

La fiscalia demana 22 anys de presó per a Benítez, la Generalitat li demana 36 anys i quatre mesos, mentre que l’Ajuntament de Barcelona en demana un total de 26. A més, les víctimes demanen, individualment, penes i indemnitzacions més altes.

Els acusats afirmen que falta gent a la banqueta dels acusats

La Fundació Champagnat, propietària de l’escola, no està acusada penalment, i com a molt haurà de respondre civilment de les indemnitzacions de forma subsidiària si Benítez es declara insolvent. Però, en un comunicat, alguns dels afectats han dit que al banc dels acusats hi manca gent. “No hi ha cap responsable de Maristes i hauria d’haver estat un jutge qui determinés si eren culpables o innocents, si sabien o no què passava darrere de la porta”. A més, els afectats denuncien que durant aquests anys, els responsables dels Maristes no s’han preocupat per les víctimes.

Per tot això, exigeixen que la Fundació Champagnat “assumeixi la seva culpa i es responsabilitzi de tot el mal causat mentre els menors estaven sota la seva tutela”. També reclamen que el Departament d’Educació reobri el cas i retiri el concert educatiu a totes aquelles escoles en què s’hagi produït algun d’abús o agressió sexual i s’hagi ocultat. I és que els afectats recorden que el 2011 ja van anar uns pares a demanar explicacions sobre Benítez per un suposat abús al seu fill. En aquell moment el docent va admetre els fets però la reacció de l’escola va ser facilitar al professor d’educació física una sortida que les víctimes qualifiquen de “digna”. A més, afegeixen, no van denunciar el cas al Consorci d’Educació de Barcelona i van ocultar a les famílies la informació sobre el cas.

Com que la majoria de víctimes no podran trobar una resposta a la justícia, els afectats demanen que s’obri una comissió d’investigació al Parlament i es depurin responsabilitats al respecte. En paral·lel, treballen perquè s’aprovi la Llei de Protecció a la Infància i Adolescència perquè mai més ningú hagi de passar per això.