Aquest dissabte fa just un any que van tornar a entrar a la presó Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Raül Romeva. Una data que des de la sectorial de l’ANC de dones han aprofitat per recordar i reivindicar les dones empresonades i alhora denunciar que molt sovint són les grans invisibilitzades en el judici del procés.

La plaça Comercial, davant d’El Born Centre Cultura i Memòria (BCCM), ha servit com a escenari per retre homenatge a l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell i l’exconsellera, Dolors Bassa, empresonades des de fa un any. L’acte, al qual han assistit unes 200 persones, ha posat l’accent en les dones, recordant també les exiliades i represaliades durant el procés.

L’actriu Txe Arana ha estat l’encarregada de presentar l’acte, que s’emmarca en la iniciativa Cap dona en l’oblit, en què han participat diferents membres de la plana política catalana, com la consellera Laura Borràs, la cupaire Gabriela Serra. També hi han estat presents a través d’uns vídeos que s’han projectat a les pantalles les exiliades Marta Rovira i Meritxell Serret, així com Tamara Carrasco. Els assistents han pogut escoltar també les paraules d’Anna Gabriel, a través d’una carta que ha llegit la seva mare.

Qui també ha intervingut en l’acte han estat les mateixes preses. Ho ha fet a través d’unes cartes des de presó. La de Dolors Bassa l’ha llegida la seva amiga Mireia Mata, mentre que la missiva de Carme Forcadell l’ha llegida el seu marit, Bernat Pegueroles, i la seva advocada, Olga Arderiu. En els textos totes dues han reivindicat el seu feminisme i el paper de la dona en la construcció de la república catalana. “Tenim energia per arribar fins al final. La lluita pel nostre país ha d’anar lligada a la lluita pel feminisme” ha escrit l’expresidenta del Parlament.

Paluzie sobre la retirada de llaços: “Es gravíssim i no s’hauria de tolerar”

Abans de l’inici de l’acte, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, en declaracions als mitjans de comunicació també ha volgut opinar sobre la polèmica pels llaços grocs, arran de la decisió de la Junta Electoral Espanyola. La presidenta de l’Assemblea ha afirmat que hi ha coses en què no es pot cedir, tot assegurant que la frontera de la llibertat d’expressió és molt fina.

Paluzie ha afegit que des de l’entitat reclamaran explicacions pels fets al conseller d’Interior, Miquel Buch: “El que va passar ahir amb l’entrada dels Mossos a les escoles amb horari lectiu, arribant a l’extrem d’esborrar amb pintura blanca un mural fet per nens i nenes, es gravíssim i no s’hauria de tolerar.”