Tot el personal dels centres educatius participa aquests dies en els cribratges massius per tallar cadenes de transmissió després de les festes de Nadal. Les proves són voluntàries i es fan sense supervisió de personal sanitari, fet que ha aixecat les crítiques dels sindicats educatius.

Test individual sense supervisió sanitària

Cada treballador es fa ell mateix el frotis nasal, un mètode més ràpid i menys molest que la PCR habitual. A l’Escola la Sedeta, de Gràcia, ha estat la directora del centre i referent covid de l’escola qui ha supervisat les proves, resseguint en tot moment el que cal fer i apuntant els següents passos a seguir. Malgrat això, el gruix de professors han repassat els tutorials en vídeo i els díptics de Salut sobre com fer el procés.

professors fent cribratge PCR a pati escola
Durant les proves d’automostra no hi ha personal sanitari als centres educatius

Prova curta i no dolorosa

La durada del test és d’uns dos minuts de mitjana. Inicialment s’identifica els treballadors i es comproven les dades sanitàries i s’etiqueten les mostres amb uns codis de barres. Es llavors quan cada treballador es fa ell mateix el frotis nasal introduint l’escovilló als narius durant cinc segons. Un cop recollida la mostra es guarda i la recull un equip d’atenció primària poc després, sense que s’hagi de conservar en condicions especials.

En aquest centre de Gràcia la pràctica totalitat dels 49 treballadors del centre —professors, personal administratiu i de neteja i monitors de migdia— s’han fet la prova. El gruix dels docents entrevistats per betevé valoren positivament aquests cribratges massius, però consideren que s’haurien d’haver fet abans de la tornada a les aules.

En aquest sentit, la majoria consideren que el procés es fàcil de fer, malgrat que presenten alguns dubtes sobre si han enllestit adequadament el procediment i, en alguns casos, expliquen que la presència de personal sanitari “hagués donat més seguretat a la prova”, en la línia del que apuntava el sindicat USTEC-STEs (IAC) fa uns dies.

Tests als centres fins al 29 de gener

Aquests tests s’estan oferint a totes els centres educatius i escoles bressol i els treballadors se’ls poden fer de forma voluntària. Els equips d’atenció primària notifiquen al centre la data i hora de l’arribada i recollida de mostres. Els tests es faran esglaonadament fins al 29 de gener.