El preu dels tests d’antígens a la farmàcia ja té un límit. Des d’aquest dissabte no pot superar els 2,94 euros. La regulació del cost d’aquestes proves arriba per evitar-ne els preus abusius que s’han vist durant les darreres setmanes. Especialment durant les festes de Nadal, coincidint amb l‘expansió de contagis de la variant òmicron.
Durant aquest temps, la manca de tests i l’augment de la demanda van fer que els preus es disparessin. De fet, a principis de setmana, tot i que la majoria de botigues ja no tenien problemes de subministrament, els preus de venda oscil·laven entre els 5 i els 9 €. En aquest sentit, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ja va explicar fa uns dies que tenia la intenció de regular el cost d’aquestes proves i Sanitat ho va fer oficial dijous.
Alguns farmacèutics denuncien pèrdues
Els farmacèutics celebren la regulació del preu dels tests d’antígens, tot i que consideren que la mesura arriba tard. “Quan es va detectar la transmissibilitat d’òmicron ja s’hauria d’haver facilitat un cribratge massiu”, ha declarat Òscar Doñate, farmacèutic i membre de la junta Directiva de la FEFAC, la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya. D’altra banda, el facultatiu ha explicat que alguns companys, per aconseguir millors preus, “en van comprar milers a un cost més elevat i ara no saben què fer amb ells”.
En la mateixa línia, el president de la FEFAC, Antoni Torres, es mostra crític per la manera com s’ha gestionat la posada en marxa de la limitació del preu. “Nosaltres estem d’acord que es fixin preus. El problema és que s’ha fet tard i malament”, explica. “Quan introdueixes una mesura com aquesta, cal un temps de reajustament. Estem batallant perquè la població no ho noti”, afegeix. De fet, recorda que les farmàcies van ser les primeres a demanar que se’n regulessin els preus.
Eina clau per gestionar la sisena onada
L’esclat de casos durant aquesta sisena onada ha fet que els centres de salut estiguin saturats. Per aquest motiu, els tests d’antígens a casa s’han convertit en una eina imprescindible per gestionar la pandèmia. En aquest sentit, Salut va modificar els protocols per descongestionar l’atenció primària. Actualment, un positiu detectat amb una prova d’automostra ja es dona per vàlid i, per tant, no es reconfirma al CAP amb un altre test.