Just després de dos dies festius, Nadal i Sant Esteve, els CAP de Barcelona han reobert aquest dilluns amb molta feina a conseqüència de l’explosió de contagis de la variant òmicron. El CAP Maragall, situat a Sant Antoni Maria Claret, registra una llarga cua de persones a l’exterior de l’edifici des d’aquest matí. El temps d’espera és d’unes dues hores. Alguns s’hi han acostat perquè no es troben bé i volen una visita d’urgències. D’altres, són positius amb un test d’antígens d’automostra i volen confirmar-ho al centre amb una altra prova.

Al migdia, el personal ha avisat els últims pacients que feien cua perquè marxessin a casa i tornessin a la tarda. Segons expliquen des del CAP, el centre té molts pacients i, per això, s’hi registren cues. En canvi, a altres com el CAP del Poblenou, el de Sant Martí de Provençals, el del Clot, el CAP Besòs i el CAP de la Pau aquest matí no s’hi han format cues.

Al CAP Pare Claret: “Estem desbordats”

On també han notat un augment de pacients i consultes és a l’àrea de pediatria del CAP Pare Claret. Des que han obert aquest dilluns no han parat d’atendre trucades de famílies amb nens malalts. “Estem desbordats des de primera hora del matí”, ha assegurat el personal d’administració.

L’ICS demana quedar-se a casa si s’és positiu

Si bé molts dels ciutadans que han fet cua aquest dilluns al CAP Maragall volien un test per revalidar el positiu detectat a casa amb una prova d’automostra, des del Departament de Salut demanen aïllar-se a casa i no dirigir-se al centre d’atenció primària. Des de fa uns dies, atesa la tensió que hi ha ara als CAP, un test positiu a casa ja es dona per vàlid si es comunica telefònicament o telemàticament al CAP, La Meva Salut o a citasalut.gencat.cat.

Per això, ja no es faran tests per confirmar el positiu. L’Institut Català de la Salut (ICS) fa una crida a aïllar-se si es dona positiu al test d’automostra, comunicar-ho al centre sanitari i no anar al CAP si s’és asimptomàtic o es té símptomes lleus. A més, demanen que el pacient comuniqui el positiu als seus contactes estrets. En el cas que hi hagi símptomes greus, sí que recomanen anar al centre o trucar al 061 o el 112.

Un cop comunicat el positiu, el pacient rebrà un missatge SMS a través del qual podrà tramitar la baixa laboral.