Des de l’anunci, per part del govern central, d’establir un preu fix de 2,94 € per als tests d’antígens, les farmàcies han de fer front a un reajustament del seu negoci. D’entrada amb tots els tests d’antígens que tenen en estoc i que han comprat a un preu més alt. Tots aquests els hauran de vendre amb pèrdues econòmiques. I un altre reajust, respon al poc marge econòmic que tindran a partir d’ara amb la venda dels TAR.

Els proveïdors abaixen els preus

Aquest divendres al matí en Ròmul Planas, titular de la farmàcia Planas, comprovava com els preus del seu proveïdor de confiança, pel que fa a la compra dels test d’antígens, havien baixat substancialment. Ahir va comprar un pack de cinc tests d’antígens a 14,60 €, avui el preu era de 9,60 €, és a dir, 5 € menys. Per tant, a partir d’aquest dissabte, el marge de benefici del farmacèutic quedaria en 0,10 cèntims d’euro.

Pel que fa a la venda dels test d’antígens individuals, aquest farmacèutic del Poblenou, ens explica que el preu ha passat dels 3,50 € als 2,34 €, per cada unitat. El preu de venda al públic, abans de la baixada, era de 5,90 €, per tant el marge es redueix dels 2,4 € als 0,60 cèntims d’euro per cada test a partir de dissabte.

Potser no s’hauria d’importar tot des de la Xina, tenim una dependència pel que fa a aquests productes bàsics que, sota el meu punt de vista, es podrien produir al país amb un preu més assequible
Ròmul Planas, titular Farmàcia Planas

El mateix denuncia la Núria Molina, titular de la farmàcia Lope de Vega 123. Ara mateix pot comprar els tests d’antígens a 2,90 €, que deixa el seu marge de benefici, encara més reduït, només de 4 cèntims d’euros. Segons la Núria si els preus dels proveïdors no baixen més, la venda dels tests serà insostenible.

Ara estem comprant els test a 2,90 € i els hem de vendre a 2,94 €, la situació és insostenible
Núria Molina, titular Farmàcia Lope de Vega 123

El problema dels estocs

Ara mateix, molts dels farmacèutics han estat previsors i no tenen gaire estoc. Una trentena en alguns casos, xifra que els pot suposar una pèrdua d’uns 15 € en total, unes pèrdues que alguns estan disposats a assumir. Així s’expressa Planas, “posem al davant els nostres pacients i la seva salut i estem disposats a assumir puntualment alguna pèrdua però trobem que això s’hauria d’haver fet amb una mica més de marge.”

El Col·legi de Farmacèutics creu que es pot produir desabastiment

Des del Col·legi sempre han defensat que la fixació de preus arriba tard i que hauria evitat la guerra de preus que farmacèutics i clients han hagut de patir. Tot i això, asseguren, cal veure que passa amb tota la cadena de distribució de tests d’antígens. Si alguns proveïdors, que també han comprat més car, no veuen clar el negoci, és possible que circulin menys tests i que s’arribi a produir una situació de desabastiment. Malgrat tot, asseguren, els farmacèutics seguiran oferint els TAR, malgrat això suposi que hagin de perdre diners o bé no obtinguin cap tipus de benefici.