El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona s’ha posicionat sobre les declaracions del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en què ha reconegut que a Catalunya hi ha manca de professionals d’infermeria, “entre 8.000 i 10.000”. La directora de Coneixement i Desenvolupament Infermer del COIB, Glòria Jodar, ha explicat a betevé que “reconèixer un problema és el primer pas per posar-hi solució”. Ara bé, ha discrepat amb el conseller: “Els nostres càlculs és que falten 17.000 infermeres si ens volem assemblar a la OCDE i 24.000 si ens volem comparar amb la Unió Europea, s’ha quedat curt”. Segons el COIB hi ha unes 47.000 infermeres a Catalunya.

Falten 17.000 infermeres si ens volem assemblar a la OCDE i 24.000 si ens volem comparar amb la Unió Europea
Glòria Jodar, directora de Coneixement i Desenvolupament Infermer del COIB

El sindicat SATSE comparteix l’opinió que Argimon no ha encertat en el diagnòstic. El seu portaveu, David Oliver, ha explicat que celebren “que es comenci a parlar de xifres” però ha concretat que “per arribar a un ràtio de 9 infermeres per cada 1.000 habitants —la mitjana de la Unió Europa— caldria doblar-ne el nombre, això suposa un increment d’entre 20.000 i 25.000″.

Per què no hi ha prou professionals d’infermeria?

El COIB assenyala que la manca de professionals d’infermeria es deu a un conjunt de factors. D’una banda, expliquen, calen moltes més places universitàries per formar més professionals. Però també hi ha mancances laborals, començant pel sou, “d’uns 1.600 euros de mitjana”. “Les infermeres marxen fora perquè són joves, saben idiomes i a l’estranger cobren el doble”, ha lamentat Jodar.

El govern proposa una sanitat ‘low cost’ i nosaltres hi hem de posar tot l’esforç doblant torns en unes condicions precàries
David Oliver, portaveu SATSE

Segons SATSE caldria millorar considerablement les condicions laborals, i no només el salari, per afavorir el retorn dels professionals que han anat a treballar a l’estranger. El sindicat calcula que hi ha uns 10.000 professionals formats a Catalunya que han decidit marxar fora.

La pandèmia, subratlla Oliver, ha posat encara més en evidència que falten professionals. “El govern proposa una sanitat ‘low cost’ i nosaltres hi hem de posar tot l’esforç doblant torns en unes condicions precàries. Gràcies això s’ha pogut fer front a la pandèmia però la situació és insuportable”, assegura.