Diversos col·lectius de drets humans i civils ha detectat un total de 122 casos de “violència policial” durant les protestes i aldarulls de la darrera setmana per la sentència del procés. Consideren que són casos en què la policia, tant els Mossos d’Esquadra com la Policia Nacional, s’han excedit i han vulnerat drets de manifestants.

La major part d’aquests casos són de Barcelona i de l’aeroport del Prat. D’entre aquests, asseguren que 15 són cops de porra al cap i 20 casos de lesions per projectils d’escuma dels Mossos, dos dels quals al cap. “Són agents que baixen de les furgonetes i disparen a la gent que està caminant. És una situació molt greu que s’ha d’investigar de manera profunda”, ha remarcat l’advocat d‘Irídia, Andrés Garcia Berrio, que ha insistit també que s’han vist cops de porra al cap reiterats “no per dispersar, sinó per castigar, humiliar i atemorir” i càrregues molt contundents i llargues com la de dimarts passat al carrer de Mallorca amb el passeig de Gràcia.

D’entre els casos que també han detectat, hi ha els vuit ferits per impactes de boles de goma disparades per la Policia Nacional, quatre dels quals han perdut l’ull com el cas de l’aeroport de dilluns. Per tot plegat, demanen responsabilitat als cossos policials i investigacions judicials. També han explicat que volen investigar suposats maltractaments de detinguts a la comissaria de la Verneda de la Policia Nacional.

Demanen prohibir les bales de goma i els projectils d’escuma

Des del col·lectiu STOP Bales de Goma, Carles Guillot, que va perdre l’ull per l’impacte d’una pilota de goma, ha demanat que es prohibeixen aquests projectils així com els d’escuma que llancen els Mossos d’Esquadra. Els considera armes “letals i mutil·lants”, malgrat que un sindicat del cos creu que són “insuficients” com a material antidisturbi. “Que hi hagi múltiple gent ferida i que arriba a ser mutilada, significa que [els dos projectils] han d’estar fora dels carrers”, ha insistit Guillot.

En aquest sentit, des de la cooperativa d’advocats IACTA, Núria Monfort, ha denunciat que es “criminalitza” els manifestants que porten “bufs o ulleres”, cosa que Monfort considera normal tenint en compte les nombroses identificacions que ha fet la policia i el nombre de ferits per boles de goma.