Rafael Ribó Síndic de Greuges

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha enviat una carta a la comissària europea, Dunja Mijatovic, per traslladar-li les investigacions que estan duent a terme sobre les actuacions dels cossos policials a Catalunya aquests dies. El síndic recorda que el paper de les administracions públiques és el de vetllar per la seguretat ciutadana. També que les forces de seguretat han d’actuar amb proporcionalitat i rigor i respectant els drets de tothom.

La informació sol·licitada pel síndic

Per dur a terme les investigacions pertinents, el síndic de greuges ha demanat informació a la Direcció General de la Policia sobre l’actuació dels Mossos d’Esquadra en les diferents mobilitzacions en què s’han produït aldarulls. Per exemple, en les protestes de l’aeroport del Prat, l’estació de Sants, la via Laietana o la plaça d’Urquinaona. El mateix s’ha sol·licitat al Ministeri de l’Interior en relació amb l’actuació de la Policia Nacional en la contenció de les manifestacions. I, en aquest cas, s’ha traslladat la informació al Defensor del Poble. També s’ha requerit la col·laboració del Departament de Salut per xifrar i conèixer l’evolució dels manifestants i els policies ferits.

La comissària europea ja s’havia pronunciat

Dunja Mijatovic va demanar als poders polítics que respectin i preservin el dret a manifestació i reunió, i va alertar aquest dilluns sobre l’ús de pilotes de goma per part de la Policia Nacional. En aquest sentit, la comissària també insta les autoritats espanyoles a revisar els casos que s’han denunciat per abús de força i de violència. També es refereix a la justícia espanyola qualificant de dura la sentència del judici del procés, i hi afegeix que atempta contra drets fonamentals com el d’expressió, el de reunió i el de llibertat de pensament.