Els estudiants de dret de la Universitat de Barcelona al Campus de Diagonal han bloquejat aquest dimecres l’accés a la facultat en resposta a la sentència del procés. A les portes de la facultat s’han produït moments de tensió, perquè diversos estudiants volien entrar a fer classe. Alguns joves han explicat a betevé que s’hi han acumulat unes 200 persones a primera hora del matí que volien entrar a la facultat i no han pogut fer-ho.

Alguns estudiants han col·locat contenidors a les portes de l’edifici per evitar que s’hi pugui accedir. 

contenidors facultat dret ub

La professora de Dret Civil de la UB, Chantal Moll, ha assegurat que amb l’acció de protesta “es vulneren els drets de les persones que volen fer classe”.

L’acció de protesta es va decidir en una assemblea que va reunir 60 alumnes aquest dimarts a la nit. Una quarantena d’estudiants i un professor s’hi han quedat a dormir per evitar que de bon matí ningú no pogués entrar a l’edifici. Denuncien les conseqüències de la decisió del Tribunal Suprem: els ferits, detinguts i empresonats arran dels aldarulls que s’han produït la darrera setmana en les protestes.

Els Mossos han anat a la facultat a fer-hi “comprovacions”

Els alumnes han explicat que a primera hora del matí s’hi han presentat fins a cinc agents dels Mossos d’Esquadra i han identificat sis persones. Denuncien que duien porres extensibles.

Segons la policia catalana, no hi ha “cap operació ni dispositiu per identificar estudiants que els darrers dies hagin participat en les protestes de la sentència”. Ara bé, ha admès que a primera hora del matí s’ha acostat fins a la facultat de Dret un vehicle amb el logotip de seguretat ciutadana després de rebre un requeriment perquè s’hi estaven produint actes vandàlics. Segons la policia, “els mossos uniformats han anat a fer-hi comprovacions”.

La UB diu que els Mossos no han entrat a dins de la universitat

El rector de la UB, Joan Elias, i la degana en funcions de la Facultat de Dret, Mar Campins, han comparegut davant dels mitjans per explicar els fets amb detall. Elias ha afirmat que la patrulla dels Mossos d’Esquadra s’ha dirigit a la facultat després de veure-hi “moviments estranys”, que ell mateix ha explicat que són “els naturals d’una tancada”. El rector ha insistit que en cap moment els agents van entrar a l’edifici, sinó que es van quedar al porxo. Després de parlar amb els joves que participaven en la tancada, ha afegit, els mossos han marxat i “no s’ha produït cap confrontació violenta entre estudiants i agents policials”.

Ja aquest matí, segons ha relatat el rector, un grup d’alumnes de la facultat de Dret ha intentat accedir a l’edifici per poder assistir a classe. En aquest moment s’ha produït un enfrontament verbal entre el grup d’ocupants i els que volien entrar. Joan Elias assegura que en tot moment ha estat en contacte amb el cap de seguretat i quan aquest l’ha alertat de la “probabilitat alta d’un enfrontament físic” s’ha decidit anul·lar totes les activitats acadèmiques “per evitar mals majors”.

Els estudiants també bloquegen els accessos d’altres facultats del campus de la UB de la Zona Universitària, com la de Belles Arts on s’han suspès les classes, a la de Biologia només es fan les classes pràctiques.

El campus del Raval segueix amb les classes aturades, des d’aquest dimarts. Són les facultats de Geografia, Història i Filosofia. Pel que fa al campus Mundet de la UB, no es fan classes a la facultat d’Educació, en canvi sí que s’imparteixen algunes assignatures a la facultat de Psicologia.

Ocupen el vicerectorat de l’edifici històric de la UB

El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans ha anunciat al migdia que s’ha ocupat el vicerectorat de l’edifici central de la UB. Hi ha desenes d’estudiants a l’interior.