Policies detenint un home

Amnistia Internacional ha detectat actuacions policials, tant dels Mossos d’Esquadra com de la Policia Nacional, en què s’ha fet un ús inadequat del material antidisturbis (bales de goma, escuma, porres i l’anomenat carrusel) durant els aldarulls que s’ha produït arran de la sentència del procés. El president de la Generalitat, Quim Torra, també ha demanat investigar les actuacions policials.

Segons ha explicat a El matí de Barcelona’, la coordinadora d’Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Ribas, estan documentat tots els casos d’ús excessiu de la força i, des del dilluns 14 d’octubre, tenen equips al carrer supervisant la situació. També es mostren preocupats per les detencions i agressions a periodistes, que el que fan és “garantir el dret a la informació”.

Amnistia també demana a les autoritats que desescalin la situació de tensió que es viu aquests dies al país. L’organització creu que s’ha de garantir que l’actuació policial sigui proporcionada a la realitat a la qual s’enfronten. En cas que es produeixin actes violents, Amnistia creu que la policia els ha de reduir, però sense afectar el dret a manifestació de la resta de la població.

D’altra banda, Amnistia continua estudiant la sentència del judici del procés. Una fase d’estudi que qualifiquen de “llarga” i “complexa” i que l’organització està fent “en el marc internacional dels drets humans”.