Un centenar d’investigadors i de doctorands han tallat aquest dimarts a la tarda la via Laietana com a senyal de protesta, mentre a la mateixa hora s’ha celebrat una reunió entre representants sindicals i dels doctorands amb personal de la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat. Es tracta de la trobada que, en un principi, va oferir el president, Quim Torra, al col·lectiu al Palau de la Generalitat al setembre, durant una protesta en l’acte d’inici del curs universitari.

Així, la doctorand a la UPF Ares Batlle ha explicat que reclamen “el compliment íntegre d’unes condicions laborals de mínims”, que “no s’estan respectant”. En aquest sentit, Batlle ha concretat que aquestes mesures “inclouen un quart any de beca doctoral per a aquelles persones que encara no el tenen garantit i un increment salarial que preveu la llei que no a totes les universitats s’estan complint, i fins i tot a les que s’estan complint no s’està fent correctament”. Es tracta de les millores previstes en la modificació de l’Estatut del personal investigador en formació (EPIF) i que jan van valer una vaga del col·lectiu el mes de maig.

Sous propers als 1.000 € o sense cobrar

Ara per ara, la situació dels doctorands és, segons denuncien, molt precària. Ho confirma Daniel Garcia, que és doctorand a la UB, i detalla que “estem amb sous propers als 1.000 euros i ens estan negant una pujada mínima”. Garcia afegeix que “la majoria sí que estem en contractes de PIF [personal investigador en formació], però tenim falsos tècnics, gent a l’atur o persones que han estat un temps sense cobrar i treballant abans de tenir un sou”.

Segons ha explicat Ares Batlle, en la reunió d’aquest dimarts amb representants de la Generalitat s’ha acordat una propera trobada el 14 de novembre “amb Presidència, Economia i la Direcció General d’Universitats, per parlar de com es pot gestionar el pressupost per poder aplicar íntegrament l’EPIF“, en el cas concret de “la modificació de la convocatòria dels ajuts predoctorals de la Generalitat perquè es prevegin els quatre anys” exigits.