sindicats reunió vaga educació

Tots els sindicats educatius de Catalunya s’han reunit aquest dimecres per consensuar posicions sobre l’anunci de vaga educativa de cinc dies prevista per al mes de març. En acabar, fonts sindicals han explicat a betevé que l’1 de març anunciaran les dates concretes de la vaga. En els propers dies, els representants educatius acabaran de tancar com i quan faran les mobilitzacions.

La reunió d’aquest dimecres ha estat telemàtica i unitària, amb la presència de tots els representants de la Mesa Sindical: USTEC-STEs, CCOO, UGT, la Intersindical, el sindicat de Professors de Secundària (aspepc-sps), CGT i USOC. La mobilització sindical arrenca amb l’avançament del calendari escolar 2022-2023 i els canvis de currículum a secundària, que han generat el rebuig de part de la comunitat educativa.

Malestar pel calendari i també els canvis de curriculum

La protesta vol denunciar la “manca de diàleg” del Departament d’Educació en temes com l’avançament del curs, però també en els canvis de currículum a secundària, que els representants docents consideren “precipitats i inviables.” També per analitzar com aplicar la sentència judicial que obliga a fer el 25 % de les classes en castellà a les aules.

Pel que fa al calendari escolar, el president del govern català, Pere Aragonès, s’ha mostrat contundent en defensar-ho al Parlament com una “bona mesura” que l’executiu no retirarà.

Decepció després de la reunió amb Educació

La trobada arriba després de la sessió extraordinària del Consell Escolar de Catalunya aquest dilluns, en què el Departament d’Educació, sindicats, representants de docents i familiars d’alumnes i altres membres de la comunitat educativa van compartir sensacions sobre l’inici del curs el 5 de setembre. Tot i que els sindicats demanaven una moratòria d’un any en l’avançament del calendari escolar, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray va deixar clar que no hi ha marxa enrere en la mesura: “Accions de transformació com aquesta no poden esperar”.

En sortir de la trobada aquest dilluns, alguns sindicats van mostrar-se “decebuts” amb la posició de la conselleria i l’acusen de no voler negociar abans de prendre una decisió al respecte. Per això, després d’aquesta sessió extraordinària, les entitats van confirmar que mantenen la convocatòria de vaga per al mes de març.

A debat com ha de ser l’inici de curs

Gonzàlez-Cambray va mostrar-se obert a debatre no si cal fer o no l’avançament escolar (que ja està decidit), sinó “com” ha de ser l’inici del curs a partir del 5 de setembre, així com de les mesures complementàries que han d’acompanyar el canvi. En aquest sentit, va citar els sindicats i la resta de membres de la comunitat educativa a una altra reunió el 15 de març per parlar-ne.