“Decepció” ha estat la paraula que tots els sindicats d’educació han repetit a la sortida del Consell Escolar extraordinari d’aquest dilluns, dia 21 de gener. El Departament d’Educació ha rebutjat la proposta d’ajornament de l’inici avançat del curs escolar i, per això, els sindicats mantenen la convocatòria de cinc dies de vaga prevista per al mes de març.

La majoria han sortit contents “per les formes”, però no pels “continguts”. El representant d’USTEC, Xavier Díez, ha valorat que el conseller “sigui una persona molt hàbil” des del punt de vista dialèctic, però n’ha criticat la posició “totalment inflexible”. En la mateixa línia, Pere Forga, representant d’USOC, critica que “se li ha fet una proposta molt raonable de moratòria i no l’ha acceptat”.

Segons la secretària d’Ensenyament de la Federació de Serveis Públics d’UGT, Cristina Martín, el consens dels sindicats al voltant de la moratòria era “total”. Consideren que, d’aquesta manera, es podria negociar i consensuar l’estratègia amb totes les parts implicades. La secretària general de la Federació d’Educació de CCOO, Teresa Esperabé, també creu que “una cosa tan important com el calendari s’ha de discutir”. Diu que se senten decebuts perquè el conseller “s’ha negat a debatre la mesura”

Les famílies tampoc no en surten satisfetes

Els darrers dies, Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) va instar els sindicats i el Departament d’Educació a “restablir el diàleg” per acostar punts de vista i evitar la vaga de cinc dies. Després de la trobada, però, Jordi Carreras, el representant de l’entitat en el Consell Escolar, ha mostrat preocupació per la jornada intensiva al setembre a totes les escoles i instituts. Qüestiona que això pot acabar “privatitzant part de l’espai lectiu que tradicionalment gestionaven les AFA”.

“Ampli consens” de la decisió, segons Cambray

El conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, ha assegurat que la mesura té un ampli “consens” de la comunitat educativa. El titular del departament ha defensat que, després de dos anys de pandèmia, “les transformacions en el sistema educatiu no es poden demorar més” i destaca que hi ha temps per debatre com aplicar la mesura amb la comunitat educativa: “Estem al mes de febrer i el curs comença al setembre”.