Desenes de persones convocades pels sindicats educatius han ocupat aquest dijous al migdia la seu del Departament d’Educació per protestar contra l’avançament del calendari escolar al 5 de setembre. El sindicats havien convocat una concentració a les portes de la conselleria aquest matí i, una estona més tard, han decidit entrar a les instal·lacions perquè no han pogut registrar el manifest de la protesta. Asseguren que no marxaran del departament fins que no puguin seure a negociar amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a qui demanen que dimiteixi. “Volem la retirada del calendari”, ha assegurat Iolanda Segura, portaveu d’USTEC-STEs. Aquesta tarda el sindicat ha decidit que, de moment, passarà la nit al departament d’Educació.

Els delegats sindicals han aconseguit pujar fins a la porta del despatx del conseller, custodiada per una parella de Mossos d’Esquadra. La protesta està convocada per USTEC-STEs, CCOO, la Intersincial-CSC, ASPEPC i l’UGT. De moment, s’han pogut reunir amb la secretària general del Departament d’Educació, Patrícia Gomà, però no han accedit a abandonar la protesta com els havien reclamat. De fet, han fet una crida a docents i famílies perquè s’acostin a la seu del departament per donar-los suport quan finalitzin les classes. Gomà ha emplaçat als sindicats a la reunió del proper dilluns del Consell Escolar amb el conseller. Cambray, que aquest matí ha fet una roda de premsa en una escola de Sarrià, no es troba a la seu del departament.

Calendari escolar 2022-23 a Catalunya: Novetats i totes les dates, vacances i festius

La Generalitat va anunciar per sorpresa els canvis

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, van anunciar per sorpresa el passat 11 de febrer que el curs escolar 2022-23 s’avançava una setmana.  El canvi suposa que a l’educació infantil i primària les classes començaran el 5 de setembre, mentre que a secundària i l’FP les classes arrencaran el 7 de setembre. L’anunci, però, ha provocat les protestes dels sindicats que acusen el conseller de voler fer canvis en el calendari sense cap mena de diàleg i consens amb la comunitat educativa. Davant d’això, la USTEC ha estat la primera a demanar la dimissió del conseller pel que qualifiquen “d’irresponsabilitat com una catedral”.

Gonzàlez-Cambray: “Mai no escoltarem l’immobilisme”

Tot i les crítiques, però, Cambray es manté ferm en la decisió i assegura que el nou calendari “ha vingut per quedar-se“. El conseller ha assegurat aquest dijous que ha vingut a “transformar” i a “prendre decisions”. Assegura que l’avançament del calendari “és una mesura llargament reclamada” i avalada per nombrosos informes i institucions. Insisteix que amb aquesta mesura hi “guanya l’alumnat” i no afecta cap dret laboral dels docents. Gonzàlez-Cambray insisteix que si s’hagués dialogat amb els sindicats “les escoles no haurien estat obertes” perquè “mai s’haurien reunit les condicions necessàries”. “Nosaltres mai no escoltarem l’immobilisme”, ha sentenciat.