Després de prop de 24 hores tancats a la comissaria de l’Eixample, els sindicats SAP-Fepol, SIGME i SEIME dels Mossos d’Esquadra i el col·lectiu MosSOS han decidit aquest dimecres apujar el to de la protesta i traslladar la tancada al departament d’Interior, al carrer de la Diputació, per forçar una reunió amb la cúpula del cos.

Finalment, al migdia, cap a dos quarts de dues, els ha rebut el conseller Miquel Buch i el secretari general del departament, Brauli Duart. En la trobada, els representats sindicals han demanat a Buch reprendre les negociacions per tractar la situació laboral de la policia catalana. Unes negociacions que estan aturades mentre el cos espera els resultats definitius de les últimes eleccions sindicals que USPAC va impugnar.

Fonts de SAP-Fepol han explicat a betevé que, en la reunió, la conselleria d’Interior s’ha compromès a fer-los propostes i a enllestir el més aviat possible un acord entre les dues parts on es recullin les denúncies dels treballadors. Ara bé, la cúpula policial ha posat com a condició que abans es desencalli el conflicte judicial arran de les eleccions sindicals. Per això, acabada la trobada, els representats dels treballadors han decidit aixecar la tancada a Interior.

L’arrel del conflicte: el bloqueig per les eleccions sindicals

Els sindicats reclamen millores laborals i alerten que la plantilla té un dèficit de 2.000 agents per cobrir les necessitats del cos. Una situació que segons la portaveu de SAP-Fepol, Imma Viudes, és “especialment visible a Barcelona”. Des del Departament d’Interior insisteixen que les negociacions no es reprendran fins que no es constitueixi el nou Consell de la Policia, un procés que ara està paralitzat.

Aquest òrgan, amb representació de Mossos, la conselleria i altres institucions, és l’encarregat de tractar les qüestions laborals i s’hauria de formar a partir dels resultats de les eleccions sindicals del 10 de març. A dia d’avui, els resultats definitius es desconeixen. El recompte de vots per correu ─uns 5.000 segons Interior─ està suspès per decisió judicial després que el sindicat USPAC interposés una denuncia per possibles irregularitats per part d’una altra organització sindical, el SAP-Fepol. Amb tot, el consell encara no es pot constituir i des de la conselleria atribueixen tot l’enrenou a una “batalla” entre sindicats.

Els participants a la tancada asseguren que, en casos com aquest, el reglament estipula que la mesa anterior manté intacta la vigència i la legitimitat com a interlocutor. Interior ho rebat: el Consell queda dissolt tant bon punt es convoquen eleccions i, per tant, ara no hi ha cap interlocutor legítim.