El president de la Generalitat, Quim Torra, ha declarat aquest dimecres durant uns 45 minuts com a investigat al TSJC per no haver retirat a temps els llaços grocs dels edificis públics. El president ha carregat contra els arguments jurídics en què es basa la causa oberta contra ell. Afirma que la resolució de la Junta Electoral Central és nul·la perquè l’òrgan no era competent i creu que al darrere hi ha una “maniobra política” per fer-lo seure al banc dels acusats. Afegeix que pagarà “el preu que calgui” per defensar drets i llibertats. Quim Torra ha explicat el contingut de la seva compareixença durant una roda de premsa a la Generalitat posterior a la compareixença al Palau de Justícia. Ha confirmat que no ha respost les preguntes de l’acusació popular exercida per VOX per “decència democràtica”.
Al TSJC, Torra hi ha anat acompanyat pel president del Parlament, Roger Torrent; membres del govern català; diversos alcaldes sobiranistes; la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri. També hi eren diputats de Junts per Catalunya i d’ERC.
El president de la Generalitat ha fet el recorregut a peu des de l’Arc de Triomf, durant el qual ha rebut mostres de suport de nombrosos ciutadans que han respost a la crida que havien fet les dues entitats sobiranistes. Torra ha entrat al TJSC acompanyat dels seus advocats, Gonzalo Boye i Jaume Cuevillas, i també de la seva dona, Carola Miró.
Arran d’una querella de la fiscalia, el president està acusat d’haver desobeït les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) que l’obligaven a retirar dels edificis públics els llaços grocs i les pancartes en què es demanava la llibertat dels presos independentistes jutjats en el judici del procés.
Torra acusa la “deriva autoritària” de l’Estat
Una estona abans d’entrar al TSJC, Torra ha explicat des del seu compte de Twitter que declara per acusar l’Estat d’aquesta “deriva autoritària”. El president també ha recalcat que defensarà la llibertat d’expressió “fins a les últimes conseqüències”.
Aquest matí declararé davant el TSJC per haver mantingut la pancarta a favor dels exiliats i presos polítics al balcó del Palau de la Generalitat. Aniré a acusar l’estat d’aquesta deriva autoritària. Amb la llibertat d’expressió, fins a les últimes conseqüències.
— Quim Torra i Pla (@QuimTorraiPla) May 15, 2019
El TSJC ha citat Torra després d’admetre a tràmit una querella de la Fiscalia Superior de Catalunya en què el fiscal en cap, Francisco Bañeres, acusa Torra de desatendre el mandat de la JEC de forma “conscientment i deliberadament”, mantenint “encara que fos de manera encoberta o simbòlica” símbols i cartells “de la mateixa naturalesa ideològica i partidista, representativa únicament dels postulats d’una part de la societat”.
Arran dels requeriments de la Junta Electoral Central —en el darrer li va donar un marge de 24 hores— el president va canviar el llaç groc del Palau de la Generalitat per un altre de blanc amb una franja vermella i damunt de la pancarta anterior n’hi va col·locar una altra amb la frase “Llibertat d’expressió”. Ho va fer després que el síndic de greuges, Rafael Ribó, li recomanés retirar els llaços grocs i les estelades dels edificis de la Generalitat. Finalment, Torra va retirar tant el llaç groc com el blanc.
Al mateix temps, el president ha presentat una querella contra la JEC per prevaricació.