L’Escola Decroly, que s’acaba de traslladar al carrer del Vendrell, 1, ha aprofitat l’adequació de l’edifici nou per implantar mesures per fer del centre un espai educatiu més saludable. Aquests elements —que van des d’una pintura de paret que purifica l’aire fins a panells d’absorció acústica— volen millorar el dia a dia dels 200 alumnes de l’escola, així com fer-los partícips de les mesures i conscienciar-los sobre la importància de tenir en compte el medi ambient i la sostenibilitat.

Detectors de CO2 a les aules

Una de les principals mesures són els de detectors del CO2 que hi ha a les aules. Quan indica que a la classe hi ha nivells elevats de CO2, s’ha d’alliberar-lo ventilant l’espai. “Això té un gran impacte en la concentració dels estudiants però també pot en el desenvolupament cognitiu”, explica Pablo Muñoz, d’Espacios Evalore, encarregats d’implantar les mesures saludables a l’escola.

Menys soroll a les classes

S’han instal·lat uns panells d’absorció acústica que fan que hi hagi menys soroll a les aules. “El fet que no hi hagi reverberació fa que no tinguin tants mals de cap ni tanta sensació de cansament“, explica Anna Lafuente, directora de l’Escola Decroly. Altres mesures van des de plantes que purifiquen l’aire millor gràcies a uns testos i un substrat especials fins a un tractament de filtratge perquè l’aigua que es beu no tingui clor ni microplàstics.

Mesures per prevenir malalties

Aquestes mesures provenen d’un certificat americà creat per l’empresa Delos, que és fruit de set anys d’investigació medicocientífica i que l’empresa Espacios Evalore està començant a implementar a Espanya, sobretot en oficines. Segons aquests arquitectes, un espai que no és saludable a la llarga pot provocar malalties cognitives, cardiovasculars i respiratòries a les persones que hi estudien, viuen o treballen.