Quatre ciutadans barcelonins ferits durant les càrregues policials de l’1-O en diversos centres de votació han prestat declaració aquest dimarts al Tribunal Suprem com a testimonis de la defensa en el judici del procés. Tots quatre han narrat el que van veure i viure durant aquell dia a les escoles on van anar a votar. Els relats de tots quatre han incidit en la contundència de les càrregues policials i han coincidit a assenyalar que l’actuació dels agents va ser sense avís previ i que a les escoles l’ambient que es respirava era festiu i pacífic.

Pelvis fracturada

“Un policia nacional em va agafar i em va estavellar contra el terra. M’havia fracturat l’ala esquerra de la pelvis sencera. Vaig trigar quatre mesos a poder valdre’m per mi mateixa”. Maria Luisa Carrillo és una de les persones que van resultar ferides l’1-O a l’Escola l’Estel. Carrillo ha explicat que va anar a l’escola molt d’hora al matí perquè uns veïns li van dir “que organitzarien un esmorzar”. Ha afegit que cap a quarts de 10 del matí va sortir a fumar i es va trobar amb l’agent que, segons el seu testimoni, la va agafar de les aixelles i la va llançar al terra. Ha assegurat que no va poder veure res més perquè de seguida una ambulància la va portar a l’Hospital de Sant Pau.

“La policia té el meu mòbil”

Després de Carrillo ha intervingut Esther Raya, que ha explicat el que va viure a l’Escola Pau Claris. Ha dit que hi va arribar la nit abans de la votació. Ha descrit l’ambient com a festiu i ha prosseguit relatant com l’1 d’octubre la policia va arribar al centre escolar i primer va començar a fer fora “arrossegant i arrencant la gent que hi havia asseguda al pati de males maneres”. Raya ha dit que ella estava asseguda a l’escala de l’interior de l’escola i que va poder veure com la policia “bufetejava i colpejava” les persones que eren al seu costat. Raya ha afegit que la van llançar escales avall i que durant l’acció va perdre la bossa i el mòbil. La testimoni ha assegurat que té indicis que el mòbil és en mans de la policia: “S’hi han connectat des d’una població del sud d’Espanya, m’han esborrat fotografies, vídeos i converses d’aquell dia”. Per aquests fets ja ha presentat una denúncia.

Al matí han declarat Jordi Meca, ferit a l’Escola Mediterrània, i Santiago Guerra, a l’Escola Pia Sant Antoni. Guerra ha reiterat que l’actitud de les persones que hi havia concentrades al centre de Sant Antoni “no era agressiva. Érem tots allà tranquils i no podíem sortir de cap manera”. En la mateixa línia s’ha manifestat Meca, que ha dit que va sentir com algun agent situat darrere d’on ell era va cridar: “A por ellos”.