La sessió del procés d’aquest dimarts al Tribunal Suprem ha mostrat un jutge Manuel Marchena especialment contundent amb els testimonis de la defensa. Ho ha estat amb la filòsofa Marina Garcés, proposada pel lletrat de Jordi Cuixart. Tan bon punt s’ha assegut a la cadira i el magistrat li ha preguntat si coneixia els acusats; Garcés ha dit que tenia un cafè pendent amb Jordi Cuixart. Ja llavors l’ha reprovada. També ho ha fet quan la filòsofa volia explicar que la nit de l’1 d’octubre va tenir febre. Llavors Marchena li ha etzibat: “La febre no té cap transcendència jurídica”, li ha abaixat el micròfon i li ha repetit que no el repliqués fins a dues vegades.

Més endavant, quan la filòsofa ha dit “haver al·lucinat amb l’1-O” en resposta al lletrat Benet Salellas, el magistrat li ha deixat anar que ella “no venia aquí a explicar el seu grau d’al·lucinació o el seu estat febril” i que les seves apreciacions no tenien cap interès “malgrat que a ella li agradaria molt esplaiar-se”. Marchena  li ha prohibit tenir papers al damunt de la taula, un fet insòlit, quan a altres testimonis els ho ha permès. L’advocat de Cuixart ha expressat que en aquesta sessió s’ha produït indefensió i s’han vulnerat els drets humans.

L’advocat Lluís Matamala demana testificar en català

L’advocat Lluís Matamala, proposat per l’advocada de Jordi Cuixart, ha demanat fer-ho en català. Això ha fet reaccionar el jutge Marchena, convidant-lo a abandonar la sala si ho feia i a atenir-se a les conseqüències disciplinàries i penals. Marchena l’ha interromput diverses vegades i també l’ha fet callar, concretament quan contestava a l’advocada de l’Estat sobre la vigència del dret a l’autodeterminació. Finalment el magistrat no l’ha deixat contestar a una repregunta de l’acusació popular.

Picabaralla entre Marchena i el portaveu d’USTEC

Ramon Font, portaveu d’USTEC-STEc, ha estat el primer a testificar aquest dimarts. Font ha explicat que va acudir al Departament d’Economia el 20 de setembre i que va votar l’1 d’octubre, però s’ha estès especialment amb la iniciativa escoles obertes poc abans de la celebració del referèndum. Marchena l’ha reprovat quan Font ha citat una etiqueta al voltant d’aquesta. El magistrat també li ha cridat l’atenció quan l’advocada de l’Estat li ha preguntat si es va sol·licitar als responsables de les escoles la seva obertura el dia 1 d’octubre. Marchena l’ha obligat a contestar amb un monosíl·lab.