infermeres a l'Hospital Clínic
El sindicat d’infermeria assessorarà jurídicament els infermers i fisioterapeutes afiliats per reclamar a l’Administració que totes les baixes del personal per coronavirus siguin considerades accident de treball. El Sastse demana que es reconegui la tasca dels sanitaris de la pandèmia que s’han exposat al virus a primera línia i en molts casos sense el material de protecció adient.

Sense cobertura després de l’estat d’alarma

El Reial decret llei 19/2020, aprovat pel Govern el 28 de maig, estableix que no seran considerades accidents laborals les baixes per covid-19 dels sanitaris que es van infectar abans del 14 de març, amb l’inici de l’estat d’alarma, ni després del 21 de juny, que és quan finalitzarà. D’altra banda, la regulació fixa restriccions com el fet que si el treballador va estar de baixa pel coronavirus abans del 28 de maig l’Estat no el reconeix de manera directa com a accident de treball.

El Satse considera discriminatòria la normativa i, per això, aconsellarà als afiliats que facin una reclamació al Servei de Prevenció i a l’Institut Nacional de la Seguretat Social. En cas que les peticions no siguin ateses, el sindicat facilitarà la presentació de demandes en un jutjat social.

La covid-19 com a malaltia professional

El sindicat d’infermeria remarca de nou que la solució seria també reconèixer la covid-19 com a malaltia professional. Aquesta mesura permetria que els malalts tinguessin un prestació econòmica superior durant la baixa i una major protecció en cas d’una recaiguda pels efectes de la malaltia en el cos. El Satse posa en relleu que hi ha més de 51.000 sanitaris que s’han contagiat, dels quals el 60 % son infermers i representen el 22 % del total d’infeccions.