Professionals sanitaris atenent un pacient amb covid-19 en una UCI de l'Hospital del Mar el 15 d'abril de 2020

El Sindicat d’Infermeria Satse ha reclamat en un comunicat “l’augment de les plantilles d’infermeres i infermers que presten els seus serveis a les unitats de cures intensives (UCI)”. Demanen que “no se superin, en cap cas, els dos pacients per cada infermera o infermer i poder donar així una millor atenció i cures” a les persones afectades per coronavirus i als que “sofreixen altres malalties”.

Satse assenyala que, segons l’estudi ‘Anàlisi de la realitat de les infermeres i infermers, llevadores i fisioterapeutes en els centres sanitaris del nostre país’, els “hospitals espanyols pateixen un dèficit d’infermeres i infermers, i superen de mitjana la ràtio de dos pacients per professional”, ja que arriben en alguns casos a “la xifra de tres o quatre pacients per cada infermera o infermer”.

Satse insisteix que “les actuals ràtios suposen més risc per a la seguretat i salut d’aquesta mena de pacients especialment sensibles i complexos”. Per aquest motiu, el sindicat “espera que es debati com més aviat millor al Congrés dels Diputats la Proposició de llei de seguretat del pacient, que va ser impulsada a través d’una iniciativa legislativa popular”. Els representants dels infermers recorden que aquesta proposició “estableix que en les unitats de cures crítiques no s’han de superar, en cap cas, els dos pacients per cada infermera o infermer”.

Deficiències a les UCI en la lluita contra el coronavirus

El Sindicat subratlla que “aquest dèficit d’infermers i infermeres a les UCI és una de les deficiències constatades en la lluita contra l’actual pandèmia de la covid-19 i, per això, reclama que es reforcin de cara al futur aquestes unitats”. Recorden que les UCI “proporcionen una assistència intensiva integral les 24 hores del dia als pacients més crítics o amb alt risc de presentar complicacions i que requereixin monitoratge continu, vigilància i tractament especialitzat”.