Ja fa dies que els professionals sanitaris alerten sobre la urgència de reformar el sistema de salut català. Aquest dijous han donat un pas més. Ja no es tracta d’un avís, és un ultimàtum. Els metges, infermeres i gestors han consensuat un document amb propostes per al departament que fixen en 5.000 milions d’euros addicionals els recursos que cal injectar al sistema de salut en un període màxim de tres anys. També demanen un gran pacte nacional amb la majoria de forces polítiques. Si l’administració no posa fil a l’agulla i no dona resposta a aquestes reivindicacions, passaran a l’acció: hi haurà “una rebel·lió de bates blanques”.

Un decàleg amb propostes de canvi

Els professionals estan cansats que es digui que el nostre és un dels millors sistemes sanitaris del món. Un mantra que titllen de fals i que, asseguren, ha servit d’excusa per no dotar del pressupost adequat la sanitat pública. I si aquesta crisi de la covid s’ha pogut afrontar amb èxit, afegeixen, ha estat gràcies als professionals de la salut, que s’han apoderat i s’han adaptat a les necessitats d’aquest moment crític. La pandèmia del coronavirus ha evidenciat les mancances i febleses del sistema, que ara cal corregir.

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) i la Societat Catalana de Gestió Sanitària han presentat decàleg d’exigències per pal·liar els dèficits del sistema de salut. Volen ser part de la solució, però no acceptaran que no se’ls escolti.

“Si aquestes propostes no són ateses ho interpretarem com una desautorització. I amb el malestar que hi ha es pot produir una rebel·lió de bates blanques.”

Per això, demanen 5.000 milions d’euros d’inversió addicional en tres anys. El 60 % d’aquest pressupost extra s’hauria de destinar a la millora de les condicions laborals dels professionals i a la dotació suficient de recursos humans. El 40 % restant volen que es dediqui a infraestructures, equipaments i tecnologia, posant el focus en la telemedicina.

Més autonomia i capacitat de decisió

També reivindiquen l’autonomia de gestió i més capacitat de decisió. En aquest sentit, asseguren que cal apostar per flexibilitzar horaris i torns, aprimar les estructures burocràtiques i impulsar la innovació i la tecnologia.

Els sanitaris afirmen que el pacient és el centre del sistema, i que per això cal integrar els serveis sanitaris i socials. Demanen que s’impulsi de manera real l’atenció primària. En el cas particular de la gent gran —un dels col·lectius que aquesta crisi sanitària ha demostrat que són més vulnerables—, asseguren que cal apropar aquests serveis al domicili. També remarquen que s’ha de garantir l’atenció integral a les residències.

Pel que fa a la paga de compensació d’entre 350 i 1.350 euros que ha anunciat la Generalitat, la consideren un gest a agrair. Però insisteixen que el que realment els importa, però, és que escoltin les seves propostes.