Els treballs previs a l’inici d’obres de la segona fase d’urbanització del Parc d’Antoni Santiburcio, a la zona de Casernes de Sant Andreu, ja estan en marxa. Aquests dies s’està preparant el terreny i renovant l’arbrat al solar de 10.000 metres quadrats delimitat pels carrers de Palomar, Gran de Sant Andreu, Víctor Colomer i el passeig de Torras i Bages. S’hi construirà una zona infantil.

El parc acabat tindrà 22.000 metres quadrats

Els obrers i les excavadores han començat a aplanar el terreny per iniciar els treballs les properes setmanes. Una de les zones més esperades i demandades pels veïns és la construcció d’un àrea de jocs infantils per a nens d’entre zero i cinc anys. Aquesta zona d’esbarjo estarà situada en la part nord del parc, a tocar dels carrers Gran de Sant Andreu i de Víctor Colomer. El cost de l’obra s’acaba de licitar fa només uns dies per 3,7 milions d’euros i està previst que els treballs durin aproximadament un any. Quan la segona fase del parc estigui enllestida, Sant Andreu tindrà l’àrea verda més gran del barri de 22.000 metres quadrats.

El Parc d’Antoni Santiburcio sense inaugurar

Tot i que les obres de la primera fase del Parc d’Antoni Santiburcio es van acabar l’estiu passat, l’espai encara no s’ha inaugurat de forma oficial. I és que 17 dies després d’obrir al públic la font refugi d’aigua del parc, l’Ajuntament va haver de tancar els 234 brolls d’aigua. El motiu va ser la detecció d’una dotzena de casos de gastroenteritis. Tots els afectats eren infants que havien estat jugant amb l’aigua de la font al parc. Tot i que l’Agència de Salut Pública de Barcelona no va confirmar si la causant de la infecció havia estat l’aigua de la font, des de llavors els brolladors han estat parats.

Aquests dies, però, operaris municipals han estat fent-hi tasques de manteniment i de neteja, i un tractament de hipercloració. “Estan preparant el caldo perquè a final de mes tenim comissió de seguiment de Casernes”, afirma Dolores Torres. I afegeix: “Des de setembre no havíem tornat a veure a ningú netejant. Diuen que hi han posat un filtre, però si no hi instal·len una depuradora no serveix de res. Segurament la intenció de l’Ajuntament es tornar-la a posar en marxa properament”.

Zona temporal per a gossos

D’altra banda, l’Ajuntament s’ha compromès amb els veïns a mitjançar amb la Generalitat perquè el solar destinat a la construcció d’una residència per a gent gran, situat al costat del Parc d’Antoni Santiburcio, serveixi com a espai per a gossos mentre no es fa l’equipament.

El solar està envoltat d’una tanca que els veïns de la zona ja s’han encarregat de retirar i, de fet, ja l’estan usant com a àrea de gossos. Han demanat a l’Ajuntament, però, que s’encarregui de desbrossar el solar per tal que els animals hi puguin córrer sense perill. L’Associació Plataforma Veïnal de Sant Andreu dona suport a la iniciativa: “És una manera que els gossos puguin estar deslligats i corrin, sense trepitjar els espais verds del parc. Es tracta d’un parc que ens ha costat molts diners a tots, i fa pena veure com està la vegetació de malmesa”, diu la presidenta d’aquesta entitat, Dolores Torres.

La transformació de les casernes els propers anys

La següent actuació que es farà a l’espai de les antigues casernes serà l’obertura d’un nou carrer i la urbanització de la rambla Marta Mata. Estaran ubicats entre els blocs de pisos delimitats pel passeig de Torras i Bages, el passeig de Santa Coloma i els carrers de Palomar i de Fernando de Pesoa. En total, s’urbanitzaran 11.000 metres quadrats més i el pressupost per aquesta actuació és de 4,3 milions d’euros.

El projecte de Casernes inclou també la construcció de 160 habitatges per a la gent gran amb espais i serveis comuns, un centre esportiu, una escola bressol i l’Espai Jove Jaume Oller, projecte en què ja està treballant el districte de Sant Andreu a través d’un procés participatiu amb joves dels barris de Sant Andreu, la Trinitat Vella i Baró de Viver. El pla de les casernes es va aprovar definitivament l’1 de juny del 2006 però des de llavors només s’han posat en marxa quatre dels 12 equipaments previstos.