Prop de 300 de persones, la majoria personal d’infermeria i fisioterapeutes s’han concentrat aquest dimarts davant les portes del Departament de Salut. La protesta l’ha convocat el Sindicat d’Infermeria SATSE Catalunya que reivindica millores en les condicions laborals de tots els sectors de la sanitat catalana. Alerten que les “pèssimes” condicions laborals afecten directament la salut del ciutadà, una situació que, apunten, s’ha vist agreujada per la pandèmia.

El sindicat ha advertit que l’acció d’aquest dimarts pot ser la primera de moltes. “No pensem parar fins que se’ns escolti”, han dit.

Esgotament professional

SATSE Catalunya assegura que el personal d’infermeria i fisioteràpia català està patint una situació d’esgotament professional generalitzada. Denuncien que els horaris i els descansos no són compatibles amb l’entorn i que han d’invertir temps i diners a “actualitzar-nos professionalment”. En canvi, però, lamenten que les administracions no els ofereixen unes condicions adients.

En aquest sentit, el sindicat explica que “els professionals de la sanitat assumeixen pèrdues des del 2008, cosa que significa més d’una dècada de retallades que han recaigut sobretot en el col·lectiu d’infermeria i fisioteràpia”.

Preocupen les ràtios i els horaris

Una de les qüestions que preocupen més el col·lectiu és l’adequació de les ràtios infermers-pacients. Pensen que el govern hauria d’exigir un límit de pacients per a cada professional.

D’altra banda, també reclamen “millorar el nombre d’hores que treballen l’any” i que es replantegi l’edat de jubilació. “No podem tenir persones amb aquesta edat treballant un nombre elevadíssim d’hores, amb un gran nombre de pacients al seu càrrec, aguantant el nivell de pressió física i psicològica que això implica”, sentencien.