La dosi de reforç de la vacuna de la covid-19 no és necessari que s’administri de forma immediata a les persones que acaben de passar la malaltia. “La gent que s’acaba d’infectar no ha de córrer perquè li posin una tercera dosi, sinó que és millor que esperi un parell o tres de mesos“, ha assegurat Adelaida Sarukhan, doctora en immunologia i investigadora d’ISGlobal, en una entrevista al programa ‘bàsics’. La investigadora sí que és favorable al reforç passat aquest temps perquè quan una persona s’infecta, “la càrrega viral i la resposta immunològica són molt variables, mentre que amb la vacuna s’obté una resposta immunitària més homogènia“.

Per què hi ha tanta gent asimptomàtica?

Preguntada pel motiu que fa que hi hagi una gran quantitat de persones asimptomàtiques infectades per la variant òmicron, Sarukhan ha explicat que aquest és un assumpte que discuteix la comunitat científica: “Es creu que la immunitat prèvia als altres coronavirus que produeixen refredats comuns podria protegir, però és una incògnita encara”. A això s’hi suma, segons la investigadora d’ISGlobal, que la vacuna alleugera els símptomes de la malaltia.


Entrevista a Adelaida Sarukhan, doctora en immunologia i investigadora d’ISGlobal

Mira l’entrevista completa

Reinfectar-se amb l’òmicron és possible

“És aviat perquè els que s’han contagiat aquest hivern amb l’òmicron es puguin tornar a infectar ara”, ha assegurat Sarukhan, que, tot i això, adverteix que sí que és possible patir reinfeccions per la mateixa variant d’aquí a uns mesos, quan baixi la resposta immunològica generada per la infecció. Sobre els efectes secundaris del vaccí, considera que la reacció amb Moderna pot ser “una mica forta” perquè té més quantitat d’antígens, però “és molt variable entre individus”.