certificat covid
Foto: Marta Casado (ACN)

El govern de la Generalitat decidirà aquesta setmana si manté o no l’obligatorietat de presentar el certificat de la covid per entrar a l’oci nocturn, la restauració, els gimnasos i les residències. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat que aquesta setmana rebran l’informe que va l’executiu va encarregar al Comitè Científic Assessor sobre aquesta qüestió i, quan això passi, prendran una decisió “amb caràcter immediat”. De fet, Plaja ha afegit que, en cas d’eliminar-lo, no caldria que el TSJC avalés la nova resolució, sinó que la Generalitat ho podria publicar directament al DOGC.

Fa dies que l’ús del certificat covid està en entredit. El mateix conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha reconegut que el passaport es va començar a aplicar en una circumstàncies molt diferents a les actuals, quan imperava la variant delta i les persones vacunades tenien més protecció enfront dels contagis.

Macip ho considera “prematur”

En espera de conèixer el contingut de l’informe dels experts, betevé ha pogut parlar amb un dels membres del comitè. L’investigador de la Universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, considera precipitat eliminar l’obligatorietat del passaport covid. Reconeix que “la variant òmicron ha canviat les regles del joc”, i que amb només dues dosis de la vacuna no està servint per minimitzar els contagis, però creu que s’han d’analitzar amb cura “els pros i contres” de la mesura. Considera, de fet, que cal esperar una mica més abans de relaxar qualsevol restricció.

El certificat de la covid es va començar a aplicar per entrar als locals d’oci nocturn el 8 d’octubre i, segons el sector, va contribuir a incentivar la vacunació entre les franges de població més joves. Dos mesos més tard, el 3 de desembre, la Generalitat va decidir ampliar l’obligatorietat de presentar el passaport de la covid a la restauració, els gimnasos i les residències de gent gran.

El govern elimina totes les restriccions, excepte l’oci nocturn

On sí que ja s’han pres decisions és en la resta de restriccions que hi havia vigents fins ara. De fet, el govern elimina a partir d’aquest divendres 28 de gener totes les mesures, excepte l’oci nocturn que es reobrirà “en les properes setmanes”. Per tant, s’ha eliminat la limitació de les reunions a 10 persones i les restriccions en els aforaments a l’interior de la restauració, el comerç, les instal·lacions esportives i la cultura.