El compte enrere per a la flexibilització de l’ús de la mascareta ja està en marxa. A partir d’aquest dissabte, 26 de juny, deixarà de ser obligatòria en exteriors, i el Govern ja ha detallat en quines condicions. Aquest dimecres a la tarda la qüestió s’ha debatut en la reunió entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes i aquest dijous la mesura serà aprovada definitivament pel Consell de Ministres.

On i quan es podrà treure la mascareta?

Segons ha explicat la ministra de Sanitat, Carolina Darias, la mascareta es podrà retirar en els casos següents:

. La mascareta no serà obligatòria a l’aire lliure sempre que es pugui mantenir la distància d’1,5 metres o si anem amb els nostres convivents.

Per contra, es mantindrà l’obligació d’utilitzar-la en exteriors si hi ha aglomeracions de gent i no es pot mantenir la distància.

. En un esdeveniment públic a l’aire lliure (com un concert) ens podrem treure la mascareta si estem asseguts i amb una distància d’1,5 metres.

Per contra, serà obligatori dur la mascareta en aquests esdeveniments sempre que estem dempeus.

. La mascareta també deixarà de ser obligatòria en els centres sociosanitaris (per exemple en els geriàtrics) on hi hagi més d’un 80 % dels usuaris vacunats. Se la podran treure els usuaris, però no els treballadors ni tampoc les visites.

. També podran prescindir de la mascareta els passatgers de vaixells, tant a les cabines com a la coberta, sempre que es pugui respectar la distància d’1,5 metres.

D’altra banda, la mascareta continuarà sent obligatòria en els espais tancats públics o d’ús públic.

Informe tècnic sobre els criteris de relaxació

Per relaxar l’ús de la mascareta cal fer un canvi legislatiu, que està previst que s’aprovi aquest dijous en el Consell de Ministres. Es tracta de canviar la Llei 2/2021, de 29 de març, sobre mesures urgents per fer front a la crisi de la covid-19, que regulava l’ús obligatori de màscares a la via pública, en espais a l’aire lliure i tancats d’ús públic o oberts al públic, així com en els transports. 

Tot i que inicialment estava previst que la qüestió s’analitzés al Consell Interterritorial de la setmana passada, finalment la mesura va ser anunciada dijous pel president de Govern espanyol, Pedro Sánchez. Això va generar malestar entre un grup de comunitats que han censurat que s’hagi optat pel reial decret sense debatre abans aquest tema a la reunió interterritorial. 

El govern de la Generalitat, que ja fa dies que es mostra favorable a eliminar l’obligatorietat de les mascaretes en exteriors, va celebrar l’anunci però va lamentar que no se’ls n’hagués informat prèviament.

Madrid també va criticar que l’executiu avancés la notícia sense haver-se reunit amb les autonomies. Andalusia, que suporta la major incidència de tot Espanya amb més de 170 casos per cada 100.000 habitants, ja ha dit que pensa seguir recomanant-ne l’ús en exteriors encara que ja no sigui obligatori.

La mascareta, a Catalunya des del maig del 2020

La mascareta s’ha de dur a Catalunya des de finals de maig del 2020, tot i que, aleshores, només s’havia de portar posada en cas de no poder mantenir la distància de seguretatL’obligatorietat de dur-la en tots els casos —hi hagi distància o no— va arribar poc després, al juliol, tot i que amb algunes excepcions, com ara a l’hora de fer esport, a la platja o la piscina.