El curs escolar 2020-2021 va començar marcat per les mesures anticovid, amb mascaretes a les aules i grups bombolla per evitar contagis. Al llarg de tres trimestres, s’han detectat positius entre la comunitat educativa i un centenar de centres han hagut de tancar. Tot i això, el 98 % dels centres educatius de Catalunya ha pogut obrir portes tots els dies del curs. Tanquem el curs 2020-2021 amb un balanç de l’afectació per covid-19 als centres educatius amb les dades del Departament d’Educació.

En aquest mapa interactiu pots veure amb un primer cop d’ull com han evolucionat els centres tancats per casos de covid-19 al llarg del curs escolar 2020-2021. Sempre que ho vulguis, pots aturar l’animació, amb el botó de pausa de la part inferior esquerra, i consultar la informació d’un centre concret clicant sobre els punts vermells del mapa.

A tot Catalunya, 104 centres educatius han hagut de tancar en algun moment del curs per casos de covid-19. Segons el Departament d’Educació, hi ha 5.104 centres educatius arreu del territori, per tant, aquells que s’han hagut de confinar representen el 2 % del total.

El dia en què es van notificar més escoles confinades va ser el 5 de febrer del 2021, amb una dotzena de centres tancats. En canvi, entre el 23 i el 29 d’octubre, durant sis dies lectius, es va mantenir la xifra de cap escola tancada per covid-19. En el gràfic següent pots veure el balanç diari de centres educatius tancats per covid-19.

Quatre mesos sense cap escola tancada a Barcelona

Pel que fa a Barcelona, les xifres són més baixes. Al llarg del curs escolar, només han hagut de tancar cinc centres, és a dir, el 0,6 % de les 885 escoles, instituts i altres equipaments educatius que hi ha a la ciutat. A més, des del 5 de febrer, tots els centres han pogut obrir portes, independentment que tinguessin algun grup bombolla confinat.

La xifra màxima de grups confinats als centres educatius de Barcelona es va donar el 31 d’octubre, quan se’n van aïllar 745, el 5,4 % dels grups classe que hi ha a la ciutat. Poc després de l’inici del segon trimestre, el 23 de gener, es va registrar un altre pic, amb 590 grups bombolla confinats. Durant el tercer trimestre, en canvi, les xifres s’han mantingut a la vora del centenar i el curs ha acabat amb una trentena de grups bombolla aïllats.

El curs escolar 2020-2021, en xifres covid

Des de l’inici de curs, el Departament d’Educació ha notificat 85.666 positius per covid-19 entre la comunitat educativa: 75.836 són alumnes i la resta, docents i altre personal dels centres. Els alumnes que s’han contagiat representen el 5,27 % del total d’estudiants, 1,44 milions. Pel que fa al professorat, PAS, PAE i personal extern, han donat positiu el 6 %.