Els cribratges massius i els dies d’espera abans de conèixer el resultat d’una prova PCR podrien acabar sent cosa del passat. L’investigador Oriol Mitjà ha assegurat que el Departament de Salut ha comprat unitats d’un nou tipus de test ràpid per detectar el coronavirus, que dona els resultats en 10 minuts. Segons Mitjà, aquestes proves no només redueixen el temps d’espera per conèixer un positiu, sinó que abarateixen el cost del diagnòstic: si una PCR costa al voltant de 120 €, el preu del test ràpid oscil·la entre els 4 i els 10 €.

Tal com ha explicat a través de Twitter, “ara [cal fer-les] amb assistència sanitària, però en uns mesos [les podrà fer] cadascú a casa seva”. Els tests en qüestió consten d’una capseta de plàstic amb una tira de paper i una línia de proves anticòs: si aquesta canvia de color, el pacient és positiu.

Mitjà ha afegit que “tenen una fiabilitat alta” (amb una sensibilitat superior al 94 % i una especificitat al voltant del 99 %) i que es podran utilitzar en dos escenaris: com a prova diagnòstica en persones simptomàtiques o que hagin estat contacte, i com a prova de “screening” per a persones asimptomàtiques sense contacte.

Els tests “s’estan acabant de validar”

Hores després del tuit de Mitjà, el Departament de Salut ha volgut matisar l’anunci. Tot i tenir les esperances posades en aquests dispositius, ara mateix encara estan sota proves. “Els estem avaluant en diferents hospitals, com Bellvitge o Vall d’Hebron. Els resultats preliminars de les avaluacions són molt prometedors“, ha dit el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. Ara bé, ha puntualitzat que “s’han de seguir validant”.

Ara, s’està testant aquestes proves ràpides en pacients d’hospital que són supertransmissors i amb símptomes clars de la covid-19. Després, es validaran amb pacients asimptomàtics. Salut dona per fet que els tests ràpids acabaran sent una eina futura de diagnòstic de la covid-19; sobretot de cara als pròxims mesos, en què s’espera que la situació sigui més complicada amb el retorn a la normalitat després de les vacances i amb el curs escolar 2020-2021 en marxa.