(ACN) El Museu Picasso ha convidat l’artista holandès Marijn van Kreij perquè hi exposi, per primera vegada, una sèrie de creacions centrades en l’obra tardana del pintor malagueny. L’holandès es va focalitzar en les “reflexions” artístiques al voltant de Picasso des del 2012, i ara presenta una exposició gratuïta que gira al voltant de la finestra, amb centenars de variacions d’una escena extreta de l’obra ‘El taller’ (1956), del seu admirat artista.

“Són variacions sobre la seva obra, de la mateixa manera que Picasso havia retocat la imatge de ‘Las Meninas’, de Velázquez, o de Rembrandt”, explica el director del museu, Emmanuel Guigon, després d’un estiu en què, després de la reobertura post confinament, els visitants locals no han “compensat” l’absència dels internacionals.

L’exposició de Van Kreij ha esta possible gràcies a la col·laboració de la fundació Mondriaan, i és un projecte que ja estava programat abans de la crisi del coronavirus i calendaritzat per estrenar-se ara. És la segona mostra que estrena el Museu des de l’inici de la pandèmia, després de la que ha dedicat a la descoberta de l’objecte surrealista ‘Jamais’, perdut des del 1938 i que Óscar Domínguez va regalar al pintor.

El director del museu, Emmanuel Guigon, ha manifestat que aquella presentació va tenir un gran impacte a casa nostra i fora, i se n’ha mostrat molt satisfet. Però tampoc no ha amagat que la situació del museu està marcada per la caiguda del turisme internacional, just després d’un any 2019 de rècord. Així, es preveuen uns mesos i, fins i tot un any vinent, d’adaptació a “una economia de crisi”.

Guigon ha reconegut que caldràreinventar” els projectes de l’equipament d’acord amb la situació econòmica, sense concretar per ara si hi haurà cap renúncia a exposicions que estaven programades. Això sí, l’adaptació es vol fer “sempre amb sentit” i vinculats a Picasso, la seva relació amb Barcelona i Catalunya.

D’aquí a final d’any, l’única exposició que inaugurarà el museu és la “gran” mostra ja prevista –de celebració dels 50 anys de la donació que Picasso va fer al museu als anys setanta–, a partir dels 19 quaderns de dibuixos de l’artista. Són “el laboratori” de la seva obra barcelonina, prèviament a La Corunya i els seus viatges a París, que es presentaran conjuntament amb obres de context, ha avançat Guigon: “Serà una nova mirada sobre la col·lecció, i volem seguir així, mentre esperem altres temps –millors– i mantenint la il·lusió envers el futur”.

Els paisatges interiors de Picasso

L’exposició “Contemporary Presences: Marijn van Kreij”, a la petita Sala Mauri, presenta el treball de l’artista holandès centrat al voltant de la finestra, un tema recurrent en Picasso i en ell mateix: l’artista presenta centenars de variacions d’una escena amb un marc de finestra blava extret d”El taller’ (Picasso, 1956), amb la fórmula de les grans ‘quadrícules’ i l’A4 –en aquest cas pintades de forma ràpida i directa– en paper usat.

La mostra es complementa amb la instal·lació sonora d’unes campanes de vent i una sèrie de tamborets que conviden l’espectador a seure, i un terra folrat de paper per recrear l’ambient d’un taller d’artista.