Segons les últimes dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, aquest dimecres es van notificar 11.193 contagis més a Espanya i un de cada tres positius de covid-19 s’han produït a Madrid. Aquesta comunitat autònoma és ara mateix una de les regions europees amb més casos. Aquest divendres està previst que s’anunciïn mesures per contenir el brot com ara confinaments selectius. L’investigador i viròleg del CReSA-IRTA, Xavier Abad, assegura que “aquestes mesures arriben tard” i que s’hauria d’haver actuat a l’agost.

Un dels grans interrogants és com pot afectar el ritme creixent de contagis a Madrid a Barcelona, donada la mobilitat que hi ha entre les dues ciutats. Ara per ara, si comparem les dades de contagis, la diferència entre les dues és evident. Durant els primers 14 dies de setembre, la incidència de covid-19 a la ciutat ha estat de 177 casos per cada 100.000 habitants. A Madrid, en canvi, la xifra s’ha disparat fins als 687 casos.

Abad considera que “no estem salvats de la situació de Madrid”, però aquí s’ha actuat abans i, per tant, assegura que “no és tan probable que hi arribem”. Això sí, segons l’expert l’única mesura que pot funcionar és la limitació de la mobilitat”. Madrid i Barcelona són dues ciutats connectades i el trànsit de viatgers per motius laborals és constant. Tot i que durant la pandèmia el nombre d’usuaris de l’AVE es va reduir dràsticament, segons Renfe ara ja s’està operant al 57 % de la capacitat, amb 3.000 viatgers diaris.

No obstant això, els experts avisen que els propers mesos ens enfrontarem a pics de contagis: “L’única cosa que podrem fer serà afrontar-ho el millor possible”, reconeix Abad. De fet, a països com Nova Zelanda o Austràlia, que havien quedat lliures de covid-19, els casos s’han tornat a disparar.