El Departament de Salut està investigant dos possibles casos de la variant òmicron a Catalunya. Es tracta de dues persones procedents de Sud-àfrica que han fet escala a Alemanya i han donat positiu de covid-19 en el test d’antígens realitzat a l’aeroport, segons ha explicat aquest dilluns el conseller de Salut, Josep Maria Argimon. Les mostres s’han enviat a l’Hospital de Bellvitge per fer-ne la seqüenciació i els resultats es coneixeran aquest dimarts, segons ha informat Salut.
En espera que es confirmin aquests casos, el conseller Argimon havia alertat aquest cap de setmana que tard o d’hora arribaria aquesta nova variant a Catalunya.
Una variant més contagiosa i amb moltes mutacions
L’òmicron és una nova variant sud-africana (B.1.1.529) del coronavirus. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha trobat evidències que aquesta variant té un “risc més alt de reinfecció” que les altres. A més, té un gran nombre de mutacions, algunes de les quals són preocupants.
La variant òmicron es va detectar per primera vegada a Sud-àfrica el 24 de novembre. La primera infecció confirmada per aquesta variant prové d’una mostra que es va recollir el 9 de novembre. A Europa, el primer cas confirmat va ser el d’una dona belga amb símptomes de la malaltia que tornava al seu país després d’un viatge a Egipte ara fa 15 dies.
Restriccions als països on s’ha detectat
Fins ara ja s’han trobat casos de la variant òmicron a diversos països europeus, com Bèlgica, el Regne Unit, Alemanya, els Països Baixos i Dinamarca. La Unió Europea ha decidit suspendre tots els viatges provinents de Sud-àfrica, Botswana, Swazilàndia, Lesotho, Namíbia, Moçambic i Zimbàbue almenys durant 14 dies. Així mateix, recomana fer tests i quarantenes als passatgers. A l’estat, el Govern espanyol ha suspès tots els vols amb Sud-àfrica i Botswana a partir de dimarts.
Tot i això, el cap de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Roger Paredes, posa en dubte l’efectivitat del tancament de fronteres amb Sud-àfrica i Botswana per contenir la propagació de la nova variant. Proposa que les autoritats europees “reforcin els sistemes de vigilància epidemiològica, amb especial atenció als positius detectats els darrers 15 dies“.