L’alerta donada aquests dies per Sud-àfrica sobre la detecció de la variant òmicron ha estat recollida en alguns estats europeus. És el cas de Bèlgica, on ja se n’ha detectat un cas, el d’una ciutadana que va arribar d’Egipte a través de Turquia. Amb tot, aquest dissabte, les autoritats europees tenen sospites d’altres casos a la República Txeca, Alemanya i els Països Baixos. Aquest context fa pensar a alguns experts que “és probable que la variant òmicron ja sigui aquí“, ha apuntat Roger Paredes, cap de malalties infeccioses de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

Paredes dubta de l'”efectivitat del tancament de les fronteres” amb Sud-àfrica i Botswana com a mesura per contenir la propagació d’aquesta nova variant. En aquest sentit, proposa que les autoritats europees “reforcin els sistemes de vigilància epidemiològica, amb especial atenció als positius detectats els darrers 15 dies“, per detectar la possible presència de la variant òmicron a casa nostra.

Covid a Catalunya, en directe

El cap de malalties infeccioses de l’hospital Trias i Pujol destaca que en països en vies de desenvolupament “són claus els sistemes de vigilància epidemiològica” perquè, apunta, “si bé tenen un índex baix de vacunació, tenen un mètode eficaç de detecció de difusió d’alertes internacionals de les noves variants”.

Ara per ara, apunta Roger Paredes, el que se sap de la variant òmicron és que “és més contagiosa i infecciosa perquè té mutacions d’altres variants ja conegudes”, però ha posat sobre de la taula que “no hi ha cap evidència científica que aquesta variant s’escapi de les vacunes” administrades fins al moment. És per això que ha fet una crida a la calma: “Ens hem de preocupar, però no hem de perdre els papers”.

Vacunar els no vacunats

Un dels millors antídots per combatre aquesta i altres variants “és la vacunació”, ha insistit Paredes. Més enllà de recalcar la “necessitat d’estendre la vacunació arreu del món“, el cap de malalties infeccioses del Trias i Pujol ha posat èmfasi en què “les persones que no estiguin vacunades es vacunin”. I ha alertat: “Aquí, els que realment patiran seran els que no estan vacunats” en el cas que aquesta variant sigui la dominant les properes setmanes.

La vacunació ha de ser obligatòria?

Per això ha insistit que, paral·lelament, “en el curt termini hem de donar les terceres dosis a totes les persones a qui està indicat” i ha demanat fer-ho també amb la població de fins als 40 anys.