El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha demanat mantenir el confinament total fins que es puguin fer tests a tots els treballadors per garantir que estan lliures de la infecció de covid-19. Per tant, respecte a la possibilitat de relaxar les mesures de confinament i que es reactivin els serveis no essencials, Canadell és contundent: “Aquests tests són molt importants i considerem que sense ells l’activitat no pot començar el dia 14”.

“La tornada ha de ser molt pensada”

Canadell també ha demanat que, una vegada s’aixequi el desconfinament, la tornada a la feina sigui esglaonada. El president de la Cambra aposta per mantenir el teletreball en la mesura que sigui possible. En el cas dels sectors on no es pugui treballar a distància, recomana que només es reactivi un terç de l’activitat. Per tant, suggereix que no treballi tota la plantilla, que es facin torns i que no s’iniciïn a la vegada totes les línies de producció de les fàbriques.

A més, ha posat èmfasi en la importància de mantenir mesures d’higiene i de seguretat. Per això, demana que els treballadors portin guants, mascaretes i bates per protegir-se.

Propostes fiscals per donar suport a pimes i autònoms

La Cambra de Barcelona veu insuficients les propostes del Govern espanyol implementades per donar suport a les petites i mitjanes empreses, i als treballadors autònoms i és per això que reclama a l’Estat que s’aprovin noves mesures fiscals amb l’objectiu que cap empresa hagi de tancar. Reclama suprimir el pagament fraccionat de l’impost de societat (IS), ja que el primer pagament s’hauria de fer aquest mes d’abril. Expliquen que això no representaria una reducció dels impostos per a Hisenda, ja que al final de l’exercici l’empresa presentarà l’impost de societats 2020 definitiu, però la mesura permetrà dotar les pimes de liquiditat.

També demana que es permeti canviar la modalitat del pagament fraccionat de l’IS en funció del resultat de l’exercici. Oficialment s’havia de fer la sol·licitud al febrer, però la Cambra de Comerç proposa que Hisenda ampliï la possibilitat de fer el canvi fins al 20 d’abril. Una altra de les propostes és que s’actualitzi el crèdit fiscal amb l’agència Estatal de Tributs abans de demanar un crèdit al banc i que s’anticipi la compensació de pèrdues.

Canadell, ha considerat “recomanable” una renda mínima per a tots aquells autònoms a qui hagi caigut la facturació a zero. Això sí, s’ha mostrat contrari a la implantació de la renda garantida com un sistema “massiu”.