La gent gran que viu en residències ja pot marxar a casa dels seus familiars des d’aquest dilluns. betevé ha tingut accés a les instruccions precises que el Departament d’Afers Socials i Famílies i el Departament de Salut han fixat per fer viable el retorn voluntari dels residents al seu domicili. Entre els requisits que ha de complir la persona s’hi inclou que no estigui malalta per coronavirus i s’aïlli durant 14 dies a casa. 

Les condicions per marxar a casa

El responsable higienicosanitari del centre és qui autoritzarà el retorn temporal al domicili dels avis si es compleixen les condicions necessàries. La instrucció del Govern indica que els familiars han de disposar d’un espai adient per fer el confinament preventiu de 14 dies i que en cas que es detecti algun símptoma del virus s’hauran de posar en contacte amb el sistema sanitari. I si la persona emmalaltís a casa per coronavirus no podria tornar a la residència fins a la cura absoluta. A més, la residència haurà de comprometre’s per escrit a conservar la plaça de la residència per a aquella persona i a no cobrar cap concepte mentre duri la pandèmia.

En el cas dels residents que estiguin ingressats en hospitals per una patologia no associada al coronavirus podran marxar a casa un cop rebin l’alta si compleixen els altres requisits anteriors. Pel que fa als avis infectats per la covid-19 i que ara són també a centres hospitalaris, podran demanar anar a casa en lloc de la residència un cop s’hagi contrastat la seva plena recuperació.

Sortida de les residències per manca de tests

Segons fonts del Departament d’Afers Socials i Famílies, la impossibilitat de fer test de la covid-19 a tots els usuaris ha obligat la Generalitat a donar llum verda a la mesura. I a hores d’ara, tal com ha explicat el titular de la conselleria, Chakir el Homrani, hi ha un mínim de 269 famílies que han sol·licitat poder fer la recollida dels avis de les residències.