El Govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un decret per facilitar la contractació temporal d’aturats i persones migrants per pal·liar la manca de temporers al camp, de cara a la campanya de recollida de fruita. Es calcula que, al conjunt de l’estat, es necessitaran entre 75.000 i 80.000 persones per fer aquesta feina. Per això, l’Estat facilitarà que els joves migrants d’entre 18 i 21 anys puguin obtenir permisos de treball per incorporar-se a la campanya.

És una de les “mesures extraordinàries” que ha anunciat el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Es tracta d’una iniciativa per fer front a les dificultats del sector agrari, davant la impossibilitat que molts temporers d’altres països es puguin desplaçar fins als camps, com fan habitualment, per les restriccions imposades arran de la crisi del coronavirus.

Planas ha anunciat que els agricultors podran contractar treballadors aturats de municipis propers als seus camps i que aquestes persones podran seguir cobrant la prestació d’atur o la renda o subsidis agraris. Tanmateix, s’exclou els treballadors afectats per ERTO pel coronavirus o autònoms que rebin la prestació per cessament d’activitat per la crisi derivada de la covid-19.

A banda, es prorrogarà el permís de treball al camp a aquelles persones migrants que estiguin en situació regular i que els venci abans del 30 de juny.