Les vacunes de la covid-19 han evitat entre 6.900 i 9.500 morts a Catalunya des de principis d’any. Així ho han afirmat des de Salut en la compareixença d’aquest dimecres en la qual també han apuntat que en el moment àlgid de la cinquena onada s’haurien produït 200 defuncions si no s’haguéssin subministrat els vaccins. Al pic d’aquesta onada es van morir 30 persones.

Amb tot, la investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats, assegura que igualment no s’hauria arribat a aquesta xifra perquè abans s’haguéssin pres altres mesures com per exemple un confinament estricte, o en el seu cas confinaments perimetrals.

Els vaccins han estalviat 5.700 pacients crítics

Si no s’haguéssin administrat els vaccins la situació a les UCI també hauria estat molt pitjor. En aquest sentit Salut estima que s’han evitat entre 4.700 i 5.700 pacients crítics amb una pic de 160 ingressats en només un dia. A planta, la vacunació hauria evitat entre 31.000 i 38.000 ingressos.

A finals de setembre, o estabilització o onada petita


La investigadora de la UPC Clara Prats, ha apuntat que a finals de setembre o principis d’octubre és probable que hi hagi una estabilització dels contagis. En el cas que es donés un creixement dels contagis, es tractaria d’un escenari similar a la de la quarta onada.

L’explicació és que actualment hi ha una major protecció de la població que fa un any a causa de la vacunació. Les baixes temperatures, amb un augment de les activitats a l’interior, i el fet que la variant actual és més contagiosa són els factors en contra que poden portar a un augment del creixement 

Catalunya estudiarà implantar el passaport de la covid

Des de Salut, una vegada més aposten per subministrar una tercera dosi de la vacuna a les residències. Una qüestió que es tractarà a la reunió del Consell Interterritorial d’aquest dimecres entre Sanitat i les Comunitats Autònomes.

Fins a l’11 de setembre, quasi el 72 % dels catalans ja tenen la pauta completa de la vacuna de la covid-19, és a dir, més de 5,5 milions de persones. A la compareixença també intervindrà la investigadora del Computational Biology and Complex Systems (BIOCOMSC) de la Universitat Politècnica de Catalunya, Clara Prats.

A Barcelona, des de l’11 de setembre, s’han vacunat amb la primera dosi 1.254.284 persones, el 75,8 % de la població. A més, el 72,4 % ja té la pauta completa, és a dir, 1.198.600 barcelonins.

El ritme de vacunació a Barcelona, però, avança de manera diferent segons el barri i l’edat. Segons les dades del Departament de Salut, el Raval Sud és l’àrea bàsica de salut (ABS) amb menys percentatge d’immunitzats amb la pauta completa, però actualment ja ha supera el 50 % de població vacunada.  A l’altra banda, hi ha la Sagrera, amb el percentatge més alt de vacunació completada, un 78,4 %