Un grup de veïns de la Trinitat Vella ha iniciat una campanya per demanar que es conservi l’edifici de la façana de la presó de la Trinitat Vella. Una proposta que xoca amb el projecte urbanístic previst per a aquesta zona, que preveu enderrocar el centre penitenciari.

La reforma de la Trinitat Nord prevista per als propers anys inclou la construcció de més de 400 habitatges de protecció oficial, equipaments i zones verdes als entorns de la presó. Al març del 2021 es va aprovar l’acord entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat per tancar la presó en un màxim de sis anys. El pla transformarà més de 56.000 metres quadrats.

Una façana que és patrimoni històric

L’associació Trinitat Uneix i l’Associació per a la Recerca i Divulgació de la Memòria Històrica de Trinitat Vella són els impulsors d’aquesta iniciativa per conservar l’edifici de la façana de la presó de la Trinitat Vella que, diuen, és patrimoni històric.

Segons les entitats, l’edifici de la façana s’hauria de conservar per recordar la influència de la presó sobre aquesta zona del barri i per esdevenir un testimoni més de la memòria democràtica de la ciutat.

S’hi farien equipaments

A banda de la importància com a patrimoni històric, les entitats proposen instal·lar diversos equipaments en aquest edifici on actualment hi ha oficines. Entre els serveis, han pensat en un museu de la memòria històrica de la Trinitat Vella, una aula de formació musical per a infants, una escola d’arts audiovisuals i cinema, sales d’exposicions i locals per a ús de les entitats que no disposen d’espai propi.

Aquests només són alguns dels equipaments possibles, ja que l’associació Trinitat Uneix vol fer extensiva la campanya a la resta de veïns del barri perquè tothom se la faci seva. El president de Trinitat Uneix, Paco Flórez, assegura que “de moment només hi ha plànols” i “fins que no comencin les obres tot és possible si hi ha voluntat”.