El 49 % dels ciutadans que viuen al Raval Sud han rebut la pauta completa de la vacuna contra la covid-19. Segons el balanç més recent del portal Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya. Es tracta de l’única àrea bàsica de salut a Barcelona que no ha assolit el 50 % de la població amb el procés finalitzat.

Tot i haver superat l’equador de la meitat de ciutadans immunitzats, la resta d’àrees de salut de Ciutat Vella registren les dades més baixes de pauta completa: el Gòtic (53,5 %), el Casc Antic (53,9 %), el Raval Nord (56,2 %) i la Barceloneta (59,6 %). Un altre barri que està per sota del 60 % és el Poble-sec.

El fet que hi hagi més incidència de covid en barris amb menys renda també coincideix amb menys percentatge de vacunats en aquests territoris. Així doncs, àrees com les Roquetes, amb un 60,1 % de barcelonins amb pauta completa, el Besòs (60,3 %), la Guineueta (61,8 %) i el Bon Pastor (63,1) estan més enfosquides al mapa.

La Verneda, l’àrea més vacunada

Ara bé, hi ha molts factors que influeixen en els ritmes de vacunació com el nivell socioeconòmic, l’educació, la confiança en la ciència, el tipus de feina o l’accés a la tecnologia per demanar hora, per exemple. Les xifres també poden variar si el procés de vacunació en algun barri s’ha reforçat amb un punt mòbil o una campanya sense cita. Fins i tot, barris envellits poden tenir més percentatge de vacunats perquè hi ha més gent gran immunitzada.

Actualment, la Verneda és l’àrea de salut amb més percentatge de barcelonins amb pauta completa, el 76,1 %. La segueixen les Corts-Pedralbes i l’àrea del CAP Casernes, a Sant Andreu, amb més del 75 % de població immunitzada. Al mapa, en color turquesa, també destaquen tots els barris d’Horta-Guinardó que engloba l’àrea de Sant Rafael. Precisament en aquest bloc hi ha Montbau, el barri amb més ciutadans d’edat avançada.