Més de 2.000 professionals sanitaris i els seus familiars han estat els primers a visitar la basílica de la Sagrada Família en el dia de la reobertura, després de gairebé quatre mesos tancada per la crisi del coronavirus. És un reconeixement a la lluita del personal sanitari contra la covid-19.

El temple va tancar portes (i va aturar les obres) el 13 de març a causa de la pandèmia. Aquest dissabte ha reobert a les 9.30 h i el cardenal Joan Josep Omella ha rebut els presidents del Col·legi de Metges, el Col·legi de Farmacèutics, el Col·legi d’Infermers i Col·legi de Fisioterapeutes.

Amb l’obertura de portes d’aquest dissabte, la Sagrada Família tanca el període més llarg de clausura del temple amb un total de 114 dies sense poder estar oberta al públic. En els 138 anys d’història de la Basílica, ni tampoc en l’etapa moderna de construcció del temple, s’havien hagut de tancar portes durant tants dies, excepte entre els anys 1936 i 1939, durant la Guerra Civil.

Sagrada Família reobre després coronavirus

Reobertura en tres fases

La jornada d’aquest dissabte suposa l’inici de la reobertura de la Sagrada Família, que es farà en tres fases. La primera, anomenada fase Homenatge, permetrà que, a més dels professionals sanitaris, diferents cossos de seguretat, ONG, entitats socials i agrupacions empresarials i de comerciants també puguin visitar la basílica de forma exclusiva. D’aquesta manera, la Junta Constructora del Temple vol convertir la reobertura en un reconeixement als col·lectius que han estat en primera línia de la lluita i prevenció contra els efectes de la covid-19. Aquesta fase es durà a terme els dos primers caps de setmana de juliol: els dies 4, 5, 11 i 12.

Els sanitaris que han visitat el temple aquest dissabte s’han mostrat emocionats amb el reconeixement “Ha estat molt maco, el fet que obrin les portes després del confinament i que hàgim estat els primers de poder entrar, ens fa sentir molt valorats”, ha explicat Marta Romero, infermera de l’Hospital de Bellvitge. “Ho trobo un gest molt solidari. Tinc companys que treballen a diversos hospitals i us asseguro que no ho han passat gens bé durant aquest període”, ha afegit Núria Fusté, ginecòloga.

Posteriorment, s’organitzarà una segona fase de visites denominada Hora Barcelona, adreçada als residents de la ciutat, que podran gaudir de l’experiència de contemplar l’interior de la Sagrada Família de forma gratuïta, al seu ritme, amb un aforament reduït i sense presència de turistes. De fet, l’anunci de la mesura va ser tot un èxit i les entrades gratuïtes, que es van posar a la venda el 16 de juny, es van exhaurir en només cinc hores.

Sagrada Família reobre després coronavirus

Davant l’èxit, s’ha decidit ampliar la iniciativa fins a finals d’any i, cada mes, s’oferiran entrades per al mes següent. Les properes, per al setembre, es podran reservar a partir del 3 d’agost. Finalment, durant la tercera fase de reobertura, es permetrà l’accés al turisme local i l’internacional. La data d’inici d’aquesta fase, dependrà de l’evolució de la pandèmia i de la reactivació del turisme a la ciutat.