Un dels sectors més afectats per la pandèmia de la covid-19 ha estat el dels centres i clubs esportius, que des d’un primer moment van haver d’aturar l’activitat per evitar la propagació del virus. L’impacte ha estat de gran abast i molts encara no han obert i és possible que alguns ja no ho facin mai.

Però hi ha qui, sortosament, s’ha adaptat amb rapidesa a la nova realitat. És el cas del Club Natació Atlètic-Barceloneta, prou conegut per la seva història i trajectòria esportiva. Ha implementat un projecte integral pioner a tot l’estat que té com a objectiu donar la màxima seguretat al soci i que actua en diversos àmbits: aigua, aire, objectes i persones. “Hem treballat molt durant aquests mesos per garantir la seguretat a la reobertura del centre esportiu”, assegura el director de projectes del CNAB, Héctor Cruz. I han invertit en higiene i seguretat.

Sistema desinfecció piscina

 

Únic a l’estat: llum ultraviolada per netejar aigua i aire

La llum ultraviolada és el sistema més eficaç contra tota mena de patògens com ara virus, bacteris i fongs. Cruz explica que l’han incorporat en el sistema de depuració de l’aigua de les piscines i de l’aire de l’interior de totes les instal·lacions. La desinfecció és, a més, menys tòxica que el clor dissolt a l’aigua, que produeix compostos com els trihalometans.

Els socis usuaris accedeixen a les instal·lacions no pas per un dispositiu biomètric que requereix tocar una superfície sinó a partir d’un codi QR que es pot dur en el dispositiu mòbil i que serveix per regular l’aforament del recinte. A més, per entrar a qualsevol piscina, s’ha de seguir un recorregut de neteja de peus i dutxa. “Tecnològicament hem avançat també molt en el control d’aforament”, explica el director de projectes del CNAB, i afegeix que “els socis poden veure a les diverses pantalles que tenim instal·lades l’estat de la qualitat de l’aigua així com també la quantitat de persones que hi ha”.

Mesures integrals contra la propagació d’infeccions

Tota aquesta incorporació tecnològica s’afegeix a les mesures obligatòries que reprodueixen les implantades arreu com ara el límit d’aforament del recinte fins a només el 50 % de la capacitat, la separació de les màquines de fitnes o fins i tot la reducció de les activitats dirigides fins a 45 minuts per facilitar la neteja entre els diversos grups. En el cas de les màquines de gimnàs, a l’usuari se li facilita una tovallola desinfectant perquè netegi aquelles parts que ha de tocar. A més, el CNAB recorda als socis l’obligatorietat de dur a terme tot un seguit de mesures higièniques com netejar-se les mans o l’ús de mascaretes en espais interiors quan no s’està fent una activitat física, entre d’altres.

A més, el club també ha incorporat catifes desinfectants i ha definit la circulació interior per ordenar el flux de persones i evitar el contacte innecessari. Als vestidors hi han posat mampares i han retirat elements prescindibles per evitar contagis com ara fonts, assecadors i mobiliari a la zona de pícnic.

Totes les mesures que ha adoptat el CNAB no han estat fruit de la improvisació. Héctor Cruz conclou que “en aquest període de temps hem estat reflexionant molt sobre la nova situació i hem pensat que el futur del club havia de garantir la seguretat i la tranquil·litat dels nostres socis, perquè tothom s’hi trobés com a casa”.