La digitalització ja ha arribat als formularis dels controls sanitaris dels passatgers que agafen un avió. Des de l’1 de juliol, els viatgers poden omplir des del telèfon mòbil aquest document, en què cal especificar si s’ha passat el coronavirus i en quines circumstàncies. Des que es va decretar l’estat d’alarma, aquest tràmit es feia en paper dins del mateix avió i s’entregava en mà un cop s’arribava a Espanya, una fórmula que es mantindrà per a aquelles persones que no puguin fer-ho de forma digital.

Està previst que aquest estiu, després dels mesos de confinament i un cop s’han obert les fronteres a diversos països del món, s’incrementi el nombre de turistes que vinguin a Espanya a passar uns dies de vacances. La possibilitat d’emplenar la coneguda com a “passenger location card” (PLC) de forma digital permet agilitzar el trànsit de viatgers als aeroports.

Un cop enviat el formulari de forma digital, el passatger rep un codi QR que ha d’escanejar a l’aeroport després de baixar de l’avió per poder sortir de les instal·lacions i recollir l’equipatge. El document es pot respondre a través de la pàgina web de Spain Travel Health (SpTH) o de l’aplicació mòbil d’aquest servei, disponible ja per a dispositius Android. Pròximament ho estarà per a iOS, segons informa el Ministeri de Sanitat.

Tres controls primaris després del viatge

La PLC és un dels tres controls primaris als quals s’ha de sotmetre una persona que arriba a Espanya. Un cop omplert el formulari, se li pren la temperatura mitjançant càmeres termogràfiques. Per últim, professionals de Sanitat Exterior fan un control visual per detectar sospitosos de tenir covid-19.

Si no se supera alguna d’aquestes tres fases, el passatger és derivat als serveis assistencials.